Ako ste napunili 50 godina, izbegavajte ove suplemente – savetuju farmaceuti

Za zdravo starenje važno je unositi razne nutrijente, ali neki suplementi nisu jednako delotvorni kao hrana kada je u pitanju dovoljan unos vitamina i minerala, a neki mogu biti i opasni. Hrana pre svega je moto nutricionistkinje Rejčel Berman, koja smatra kako su namirnice iz prirode uvek bogatije mineralima od suplementa.

Izvor: ordinacija.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1. FOLNA KISELINA

Jedna je studija pokazala kako previše folne kiseline može da podstakne probleme vezane s vitaminom B12, tj. njegov nedostatak u organizmu što može da rezultuje problemima poput anemije i neuroloških oštećenja.

"Postoji zabrinutost da neki ljudi možda uzimaju previše folne kiseline iz raznih izvora, a želeli bismo da utvrdimo ima li tu razloga za zabrinutost. Rezultati pokazuju kako viši nivoi folne kiseline mogu da vode do disbalansa metabolizma što vodi do ozbiljnog manjka vitamina B12. Ne treba biti zabrinut radi konzumacije suplenta ali ona postoji ako se koristi u prevelikim količinama", navodi droktor Ralf Grin, profesor patologije.

2. RIZIČNE HORMONSKE TERAPIJE

Hormonske terapije poput one hormona rasta (HGH) mogu biti opasne, upozoravaju stručnjaci.

"Ludo je što neki misle da mogu da prepišu ove toksične hormone, a studije pokazuju kako povećanje nivoa ovog hormona dovodi do povećane opasnosti od bolesti srca, razvoja dijabetesa, ali i raka", upozorava dr Tomas Perls, profesor medicine.

3. SUPLEMENTE KOJI ZAUSTAVLJAJU STARENJE

Ovakvi proizvodi nisu dokazano delotvorni, upozoravaju stručnjaci, a mnogi nisu regulisani od strane agencija za hranu i lekove.

"Mnogi lekari i sami prodaju svoje proizvode protiv starenja često po visokim cenama", navodi dr. Perls. "Ne znamo šta možemo da uradimo, ali oni mogu biti štetni", navodi dr Vinifred Rosi, direktor Nacionalnog instituta za starenje.

4. VITAMIN E

Vitamin E se često nalazi u suplementima za zdravlje mozga, ali previše njega može biti opasno. "Visoke doze vitamina E u suplementu su povezane s povećanim rizikom od smrti", navodi nutricionistkinja Maksin Smit, koja predlaže da ovaj vitamin unosite putem hrane; orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća.

5. SUPLEMENTI ZA SEKSUALNO ZDRAVLJE

Proizvode koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta bi trebalo izbegavati, upozoravaju stručnjaci.

"Proizvodi koje obećavaju uspešniji seksualni život se promovišu već čitav vek, a na samom početku prodaje su se reklamirali bez ikakvih dokaza o dobrom delovanju", navodi doktor Stiven Prej.

"Neki će proizvođači tvrditi da imaju za svoj proizvod znanstvene dokaze, a ja savetujem da kada vidite takav natpis – budite oprezni jer su te tvrdnje često lažne", taključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu