Krećete na put, a stomak opet pravi problem – 4 načina da se rešite stomačnih tegoba

Krećete na put i uvek pazite šta jedete čak i dan pre toga, a plašite se i da popijete vode da ne bi morali da zaustavljate prevoz. Kažu da je to za ljudski organizam normalno, ali kako ublažiti stomačne tegobe kada putujete?

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/BonNontawat
Foto:Shutterstock/BonNontawat

Konačno ste se iselili iz kancelarije i otišli ​​na svoje toliko željeno putovanje. Bez mejlova, sastanaka, samo vi, vaša bolja polovina i uživanje. Sada kada ste na putovanju, trebalo bi da se osećate odlično, ali vam hrabrost ne dozvoljava. Kad bolje razmislim, danima nisi imao stolicu.

Onda shvatite da se isti scenario ponavlja, svaki put kada ste na putovanju, ne obavite veliku nuždu. Da, takođe imate problema sa zatvorom na putu.

Šta je putni zatvor?

U stvari, sasvim je normalno da imate zatvor na putovanju, a stručnjaci ističu da je to vrlo česta pojava. Čak i kod ljudi koji obično nemaju problema sa velikim mokrenjem. Šta se onda dešava tokom putovanja?

"Mnogo puta je to samo rezultat promene rutine i malog stresa zbog putovanja", kaže dr med. Rao, gastroenterolog i docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Čikagu.

Do zatvora može doći dok ste u avionu, autobusu ili drugom prevoznom sredstvu gde imate ograničen pristup toaletu. Tada kada odsednete u hotelu ili apartmanu nećete se osećati kao kod kuće i zbog toga vam creva mogu biti malo stidljiva.

Naravno, na zatvor mogu uticati i promene u ishrani, jer hranu koju jedemo najčešće ne konzumiramo kod kuće. Štaviše, loš kvalitet sna takođe može igrati ulogu. Možda ste promenili vremensku zonu ili spavate na neudobnom kauču. Sve ovo može uticati na vaše varenje. Čak se i u studijama navodi da loš san može uticati na funkciju creva.

Iako zatvor nije najgora stvar koja vam se može desiti na putovanju, nije ni prijatna. Na sreću, postoje metode koje to sprečavaju i podstiču rad creva kada se pojavi zatvor.

Pre putovanja: Uzmite probiotike

Ako ste više puta imali problema sa opstipacijom, dobra je ideja da pre putovanja uzimate probiotike kroz suplemente ili hranu.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju brojne zdravstvene prednosti kada se konzumiraju, ali je najvažnije da poboljšaju varenje. Obično se nazivaju korisnim bakterijama.

Ovo su neke od namirnica koje možete da jedete: jogurt, kefir, tempeh, kiseli kupus, kiseli krastavci, gauda, mocarela. Jedite ih nekoliko dana pre putovanja, ali i kada stignete na odredište.

Na putu: Ustajte redovno

Ako letite, nemojte samo da sedite, povremeno ustanite i prošetajte da biste ubrzali cirkulaciju. Ako putujete automobilom, često pravite pauze da protegnete noge na nekoliko minuta. Redovna fizička aktivnost podstiče pražnjenje creva.

Takođe, pazite šta jedete! Nemojte jesti grickalice ili čokolade, vaša creva će vam biti zahvalnija ako odaberete sušeno voće i orašaste plodove. I ne zaboravite da pijete puno vode. Održavanje hidratacije je ključno za kvalitet creva, odnosno za kretanje hrane kroz digestivni trakt.

Na odredištu: Krećite se, jedite i pijte puno vode

"Pokušajte da održavate svoju rutinu što je više moguće", kaže dr Rao.

On naglašava da treba paziti šta jedete. To ne znači da treba da izbegavate da kušate lokalne delikatese, ali obavezno uključite hranu bogatu vlaknima poput voća, povrća, ovsene kaše i mahunarki.

Štaviše, možete sprečiti zatvor fizičkom aktivnošću, čak je i hodanje dobra opcija. Pored toga, ne zaboravite na vodu i kvalitetan san.

Ako se ove metode ne pokažu korisnim, slobodno posegnite za laksativom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu