Kako tačno deluju vakcine na osnovu virusnog vektora?

U borbi protiv koronavirusa koristi se vektorske vakcine koje ljudima pomažu da izgrade antitela i ne obole od virusa. Ali kako tačno ovakva vakcina deluje i šta radi u našem organizmu?

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto:EPA/RUNGROJ YONGRIT
Foto:EPA/RUNGROJ YONGRIT

Koronavirus, kao mnogi drugi virusi, koristi protein na svojoj površini kako bi se primio za ljudsku ćeliju i ušao u nju. Antitela koja odgovaraju tom proteinu mogu da blokiraju virus tako da se on ne primi za ćeliju. Vakcine koje rade na osnovu virusnog vektora i bore se protiv koronavirusa uče naš imunološki sistem kako da proizvede ta antitela. Kako rade vakcine virusnog vektora?

Unutar virusnog vektora je genetski otisak za protein kojeg koronavirus ima na površini. Virusni vektor može da razvije pristup specijalizovanim ćelijama za imunološki sistem, koje se nazivaju dendritne ćelije koje su deo imunolološkog sistema.

Tako virusni vektor ulazi u ćelije i kreće se prema nukleusu. Taj virusni vektor ne može da izazove bolest, već donosi posebno konstruisani genetski materijal u nukleus, gde se on "upisuje" u RNA ili mRNA. Taj mRNA se zatim otpušta nazad u ćelijsku citoplazmu.

Kada ribozomi koji se nalaze u ćelijskoj citoplazmi 'pročitaju' tu novu otpuštenu mRNA, stvaraju se delovi proteina sa površine koronavirusa i nakon toga izbacuju na površinu dendritne ćelije.

Dendritna ćelija putuje do obližnjeg limfnog čvora, gde predstavlja površinske proteine drugim ćelijama imunog sistema. Tada neke od tih ćelija, nazvane i pomoćne T ćelije, uče B ćelije kako da stvaraju antitela koja će savršeno odgovarati površinskom proteinu virusa.

Ostale ćelije koje stimuliraju proteinski delovi, nazvane citotoksične T ćelije, mogu da ubiju ćelije koje su inficirane virusom.

Tako, kad koronavirus pokuša da uđe u ljudsko telo, imunološki sistem je spreman. Odmah ga prepoznaje, neutralizuje i uništava, pre nego što ljudi dobiju priliku da se razbole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 15 idi na stranu