Kardiolog Ristić: "Iznenadni zastoj srca ne pogađa samo sportiste" VIDEO

Smrt mladića iz Kraljeva dok je nastupao i smrt tinejdžera iz Beograda tokom fudbalskog meča dogodile su se u razmaku od 24 sata i gotovo na identičan način.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Shutterstock/akids.photo.graphy
Foto: Shutterstock/akids.photo.graphy

Ove dve tragedije uznemirile su javnost.

Fenomen iznenadne srčane smrti uglavnom pogađa sportiste, najčešće fudbalere. Zakon jasno propisuje da se sportisti moraju pregledati dva puta godišnje. Ipak, važno je i kako se ti pregledi vrše.

Prema rečima kardiohirurga Miljka Ristića dozvolu za igranje ne može da izda lekar opšte prakse ili neka druga specijalnost, mora dati lekar specijalista sportske medicine, to je decidirano napisano, naravno oni tu potvrdu o zdravstvenom stanju daju na osnovu pregleda koji vrši kardiolog

Međutim, kako dalje kaže, najveća odgovornost je na roditeljima, jer zdravlje deteta uvek mora biti ispred svakog profesionalnog uspeha.

"Nije retko uzimanje nekih stimulativnih sredstava, neke droge, međutim tu spadaju i vitamini. Hipervitaminoza je isto stetna kao hipovitaminoza a onda imate alkohol,duvan, napore, neprospavanu noć", priča kardiolog šta bi mogao bitit uzrok smrti.

"Iznenadni zastoj srca ne pogađa samo sportiste. Važno je da se odmah reaguje i pruži prva pomoć. Ključni uređaj, bez kojeg se ne može je defibrilator - uređaj koji je spasio život danskom fudbaleru Eriksenu".

Jednim udarom baterije, kaže on, može srce da se povrati, to treba da se uradi jako jako brzo, jer posle 5 minuta srčanog zastoja mozak više ne može da se oporavi, naravno dok ne dođe taj aparat potrebna je masaza srca

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu