Revolucionarni alat otkriva kako će pacijenti sa rakom reagovati na imunoterapiju

Imunoterapija u osnovi jača imunološki sistem tela u borbi protiv ćelija raka. Međutim, ne reaguju svi pacijenti na imunoterapiju vrlo dobro i ponekad jednostavno nije vredno toga.

Izvor: Tehnology.org
Podeli
Foto:Depositpho/tobezikus
Foto:Depositpho/tobezikus

Ali kako bismo mogli da znamo da li je imunoterapija vredna pokušaja?

Naučnici sa UCL -a razvili su novi alat koji bi mogao da pomogne.

Odabir terapije protiv raka je veoma važan, jer nema vremena za gubljenje. Što pre počne lečenje, bolje rezultate možete očekivati.

Imunoterapija je jedna od opcija, ali deluje samo ako su ispunjeni određeni kriterijumi. Na primer, T ćelije imunološkog sistema moraju da budu prisutne u kancerogenom tumoru.

Limfom - maligna bolest koja se jako teško leči VIDEO

Kako lekari mogu da znaju da li je ovaj kriterijum ispunjen?

Pa, novi alat bi mogao da pomogne. Naučnici su otkrili da je moguće proceniti udeo T ćelija u kancerogenim tumorima samo analizom podataka o sekvenciranju DNK iz kancerogenih tumora pacijenata.

DNK sekvenciranje tumorskih ćelija raka se izvodi prilično često, jer omogućava praćenje evolucione istorije razvoja pojedinih tumora.

Sada su naučnici otkrili da su u stanju da se osvrnu na tu evolucionu istoriju tumora i vide određene znake koji pokazuju gubitak krugova ekscizije receptora T ćelija potrebnih za sazrevanje T ćelija.

Ovo je omogućilo naučnicima da procene broj T ćelija koje su još uvek prisutne u tumoru i mogle bi se boriti protiv ćelija raka ako se podstaknu imunoterapijom.

Britanci pronašli nov lek: Možemo li da kažemo zbogom "lošem" holesterolu?

Zašto je važno znati koliko je T ćelija prisutno u tumoru?

Imunoterapija poboljšava sposobnost T ćelija da unište ćelije raka.

Što je više T ćelija prisutno u tumoru, to se više ćelija raka može uništiti. Vrsta imunoterapije, nazvana inhibitori kontrolnih tačaka, uklanja prepreke za T ćelije da ubiju ćelije raka, ali to ne bi funkcionisalo ako u tumoru nema dostupnih T ćelija.

Dr Robert Bentam, vođa studije, rekao je: "Kvantifikovanje infiltracije T ćelija direktno iz DNK sekvenciranja pruža veću moć predviđanja odgovora pacijenata na lečenje bez potrebe za dodatnim podacima. Zaista, proces koji smo razvili može se obaviti bez dodatnog vremena ili troškova, osim standardnog sekvenciranja DNK".

Pre nego što ovaj alat bude dostupan za kliničku upotrebu, biće dalje razvijen. Tada bi moglo biti korisno i u lečenju nekih drugih bolesti, ne samo raka.

Imunoterapija je trenutno jedan od najefikasnijih lekova za rak.

U mnogim slučajevima to je jedino što može da spase pacijenta. A u budućnosti, kako se razvijaju novi lekovi za imunoterapiju, to bi moglo da postane tretman izbora za mnoge različite vrste raka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu