Kako ublažiti alergijski konjunktivitis?

Svako godišnje doba nosi sa sobom neke specifičnosti, kako po lepoti i blagodatima prirode tako i po nekim manje lepim stvarima.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/ HBRH
Foto:Shutterstock/ HBRH

Prisustvo polena

Veliki broj ljudi pati od neke forme alergijskog konjunktivitisa. Najčešća forma je vernalni konjunktivitis, koji nastaje kao reakcija na pojačano prisustvo polena u vazduhu. Ovaj konjunktivitis se javlja kod mlađih pacijenata dečijeg do pretpubertetskog uzrasta (od 5 do 20 godina).

Simptomatologija može biti toliko izražena da pacijent izbegava izlazak iz kuće, ne može u punom kapacitetu da obavlja aktivnosti u školi, a povećan je i broj pacijenata u oftalmološkoj ambulanti.

Dva puta je češći kod osoba muškog pola. Daleko češće se javlja u predelima sa suvom i toplom klimom te dolaskom zime dolazi i do smirivanja tegoba kod ovih pacijenata.

Kako je neposredni povod alergijske reakcije kontakt s alergenom, savetuje se što češće umivanje vodom. Ukapavanje veštačkih suza bez konzervansa, takođe, da bude od koristi.

Foto: Depositphotos/galitskaya
Foto: Depositphotos/galitskaya

Bez kamilice

Na internetu možete da nađete mnoštvo saveta za uklanjanje podočnjaka i smanjenje crvenila oko očiju oblogama od kamilice.

U našoj praksi, a što je i u naučnim člancima potvrđeno, imamo slučaj da ovakvi postupci mogu da dovedu do izrazitog pogoršanja simptoma te se držanje obloga od kamilice za alergijski konjunktivitis ne preporučuje. Ovo je zbog toga što je kamilica cvet pa i sama može da bude uzrok alergije.

Kako razlikovati

Svrbež je dominantan simptom kod alergijske upale. Infekcije oka uzrokovane koronavirusom su dosta retke, javljaju se tek kod nekoliko procenata pacijenata s težom kliničkom slikom zaraze.

Kod alergijskog konjunktivitisa pacijent obično nema povišenu telesnu temperaturu, a to je jedan od dominantnih znakova kod kovid 19 infekcije. Simptomatologija gornjih respiratornih puteva je, takođe, različita.

Dok je za alergije tipična kijavica, u virusnoj infekciji pacijent se više žali na bol u grlu i malaksalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 17 idi na stranu