Koliko su zaista opasna energetska pića? Lekari saglasni VIDEO

Smrt trinaestogodišnjeg dečaka u Hrvatskoj od posledica prekomernog unosa energetskih pića navela je ministarstvo zdravlja te zemlje da razmotri zabranu prodaje tih pića maloletnicima.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Shutterstock/HandmadePictures
Shutterstock/HandmadePictures

Kofein, sastojak koji povezuje kafu i energetska pića. Većiina ljudi dan ne može da zamisli bez ispijanja jutarnje kafe, a kofeinska zavisnost poslednjih godina postala je bolest modernog doba. Ono što većina ne zna, to je da prekomerna upotreba pića koja sadrže kofein može biti fatalna.

Deca, sa druge strane, imaju znatno manju toleranciju, a marketing i promovisanje energetskih napitaka doveli su do toga da najmlađi, ali i njihovi roditelji, ne vide ništa loše u njihovoj konzumaciji.

"Jednostavno oni preteraju, iako znaju da više od 2 limenke ne bi smele da se piju. Inače, dolazi do poremećaja srčanog ritma, to je ono što najčešće kažu, a ako kombinuju sa različitim alkoholnim pićima, što deca rade, onda to može da izazove neurološke poremećaje, poremećaje svesti i poremećaj srčanog ritma. Mogu da oštete jetru", ističe pedijatar Saša Milićević za TV Prvu.

Najmanji zajednički imenilac svim energetskim pićima je, pored kofeina, taurin. U malim količinama, ti sastojci ne predstavljaju problem, ali kada se pretera – postaju opasni.

"Kada se kofein neumereno koristi, on može imati brojne negativne nusefekte po ljudski organizam, osim toga, postoji i taurin, čija je prevashodna uloga kontrolisanje masti, međutim on u kombinaciji sa kofeionom ima sinergetsko dejstvo na povećanje sportskih performansi", priča nutricionistkinja Ana Todorović.

Jedna šojlica domaće kafe sadrži 150 miligrama kofeina, dok instant i filter kafa sa sobom nose 95, odnosno 82 miligrama. Odmah ispod nalaze se energetska pića sa 80 miligrama po limenci, što je skoro dvostruko više od šoljice crnog čaja. Gotovo četiri puta manja količina kofeina nalazi se u šoljici espreso kafe.

"Količina šećera koja se nalazi u takvim pićima je veća nego što je nama potrebno, može dovesti do gojaznosti, do poremećaja regulacije nivoa šećera", napominje pedijatar Milićević.

U svetu prosečna potrošnja energetskih napitaka kod adolescenata je 2 litra mesečno, a svaki peti kaže da za mesec dana popije više od sedam litara tog pića.

Stručnjaci upozoravaju da samo jedna konzerva može izazvati trovanje kod male dece i saglasni su u tome da bi bilo najbolje da ona budu zabranjena svima ispod 18 godina.

Opširnije u video-prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu