Počinje vakcinacija u Srbiji: Besplatno za sve ili možda nije?

Imunizacija građana vakcinom protiv sezonskog gripa počinje kako je i najavljeno sutra 1. oktobra.

Izvor: Slađana Vasić
Podeli
Foto: depositphotos/IgorVetushko
Foto: depositphotos/IgorVetushko

Ministarstvo zdravlja Srbije je u skladu sa globalnom pandemijom koronavirusa kao i povećanim interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj doza vakcina protiv gripa - preko 500.000 doza. U njihovom saopštenju stoji da će ove vakcine za sve građane biti besplatne. Tako kažu i u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), ali u ostalim vodećim zdravstvenim ustanovama misle drugačije.

Naime, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje dr Sanja Radojević Škodrić je rekla da će sve vakcine protiv gripa biti besplatne, ali da prve vakcine idu onima koji podležu obaveznoj imunizaciji.

"Danas je završena distribucija svih količina vakcina Institutima i zavodima za javno zdravlje. Prvih 344.000 doza koje je fond nabavio obezbeđeno je za obaveznu imunizaciju i besplatne su za one koji podležu obaveznoj imunizaciji", rekla je dr Škodrić za B92.net.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd insistiraju na tome da se besplatna imunizacija oduvek odnosi samo na pacijente koji su obuhvaćeni Pravilnikom o obaveznoj imunizaciji.

Foto: depositphotos/Observer
Foto: depositphotos/Observer

"Sva lica u posebnom riziku podležu besplatnoj imunizaciji, a mnogi koji su u toj kategoriji već znaju da li imaju pravo na to. Oni mogu da dođu kod izabranog lekara koji će nakon što ih pregleda i utvrdi da li su zdravi i da li mogu da se vakcinišu, da se vakcinišu", kaže načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd prim. dr Leposava Garotić Ilić.

Ona za naš portal dodaje da će ostale kategorije građana morati da kupuju vakcine kada se pojave u apotekama u prodaji.

Da će od sutra u svim domovima zdravlja započeti vakcinacija rizičnih grupa najavila je jutros direktorka Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović

"Važno je da se sve osobe koje imaju hronične bolesti jave svom izabranom lekaru i obave imunizaciju. Za razvoj imuniteta svake osobe ja važno da prođu dve do tri nedelje, zato je važno da vakcinacija krene na vreme. Bitno je da obratimo pažnju na sve osobe koje se nalaze u domovima za smeštaj starih, u institucijama za kolektivni smeštaj, jer je važno da se vakcinišu štićenici, ali i zaposleni, kao način sprečavanja širenja gripa koji sa simptomima može biti i dobar osnov za razvoj i kovida 19", naglasila je Jovanovićeva za RTS.

Tom prilikom je istakla da kada je u pitanju obaveznost u vakcinaciji, prema Pravilniku, obaveznoj grupi pripadaju sve rizične grupe, štićenici i korisnici domova za stare i zdravstveni radnici koji su prvi na udaru.

Inače, iz domova zdravlja u Beogradu nismo uspeli da saznamo da li će vakcijacija biti besplatna za sve ili samo za određene građane, odnosno za one koji spadaju u rizične grupe.

"Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra. Od posebne je važnosti da se vakcinišu osobe sa hroničnim bolestima kao i osobe koje boluju od udruženih oboljenja", stoji još u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu