Dve nove nade za sve obolele od dijabetesa u doba korone VIDEO

Procenjuje se da u Srbiji od dijabetesa boluje oko 750.000 ljudi ili svaki deseti stanovnik naše zemlje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

Pacijenti sa dijabetesom su u višestruko većem riziku od razvoja kardiovaskularnih i bubrežnih oboljenja, što dodatno pogoršava njihovo zdravlje i očekivanu dužinu života. Upravo zato sprovedena je velika studija o lečenju obolelih od šećerne bolesti, koji uz to imaju srčanu i bubrežnu slabost, a rezultati su predstavljeni proteklog vikenda na Evropskom kongresu kardiologa.

"Nema podataka da se komplikacije mogu u potpunosti sprečiti. Ono što je sigurno je da se mogu odložiti i da može da se smanji njihova učestalost. Ispitujući lekove za dijabetes ispostavilo se da dve grupe lekova mogu da deluju preventivno da spreče nastanak komplikacija na srcu, krvnim sudovima i bubrezima. Od toga jedna grupa smanjuje rizik za nastanak srčane slabosti kao jedne od teških relativno nepoznatih komplikacija dijabetesa", kaže za TV Prvu prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog i dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ti lekovi su, kako kaže, pet-šest godina unazad prihvaćeni kao lekovi za dijabetes za snižavanje šećera.

"Cena je bila relativno visoka, pa se snižavala, pa će doći na relativno prihvatljivu, jer će fondovi početi da refundiraju deo troškova."

Dijabetes i koronavirus

"Pokazalo se da, ako imate dijabetes, a dobijete koronu u trenutku kad on nije dobro regulisan, vi imate značajno veći rizik od lošeg ishoda. To je izazvalo paniku kod pacijenata sa dijabetesom, a ne bi trebalo, jer puno toga može da se uradi uspostavljanjem dobre regulacije šećera. Još više može da se uradi ako je kontrola glikemije dobra pre nego što se oboli od šećerne bolesti. Problem je što su mnoge bolnice postale kovid-klinike, a sva hronična oboljenja su došla u drugi plan, a onda su se pacijenti i sami plašili da idu u bolnice i prekinuta je na neki način komunikacija", otkriva dekan Medicinskog fakulteta.

Kakvo rešenje za ovakvu situaciju predlaže dr Lalić saznajte u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu