Da biste prepoznali oslabljen imunološki sistem obratite pažnju na ove signale

Stručnjaci tvrde da je najvažnija zdrava i uravnotežena prehrana, adekvatan i kvalitetan san, kontrola stresa, izbegavanje pušenja i alkohola, redovno vežbanje, održavanje težine, higijena hrane kao i lična higijena.

Izvor: Kliks.ba
Podeli
Foto:depositphotos/halfpoint
Foto:depositphotos/halfpoint

Oslabljeni imunološki sistem ne samo da nas čini ranjivijima za respiratorne bolesti poput kovid-19 uzrokovane koronavirusom, nego dovodi do brojnih zdravstvenih problema i mikrobnih bolesti, prenosi Kliks.

Da biste prepoznali oslabljen imunološki sistem obratite pažnju na signale koje vam telo šalje.

Česte prehlade

Sasvim je normalno da se prehladite jednom ili dva puta godišnje. Međutim, česte prehlade očigledno su znak toga da nam je imunitet oslabio. Dugotrajna primena antibiotika dva puta godišnje takođe može značiti da naše telo možda nije "spremno" za borbu protiv mikroba kojima je izloženo.

Kožne infekcije

Kod opekotina, posekotina i modrica naše telo reaguje na način da "šalje" bogate hranjive materije kako bi se obnovila oštećena koža. Taj postupak ozdravljenja kože zavisi o zdravim imunološkim ćelijama. Mali, bolni čirevi u ustima, kao i druge kožne infekcije, mogli bi biti znakovi oslabljenog imunološkog sistema.

Nadutost i zatvor

Naš probavni sistem predstavlja gotovo 70 odsto celokupnog imunološkog sistema. Uz to, korisne bakterije i mikroorganizmi (flora) koji "žive" tamo štite naša creva od infekcija i poboljšavaju imunitet. Poremećaji crevne flore mogu povećati rizik od zaraze virusima ili uzrokovati hroničnu upalu. Sve više naučnih istraživanja pokazuje koliko su važna zdrava creva i svakim danom učimo sve više o vezi imuniteta i crevne flore. Nadutost ili zatvor mogu biti znakovi da nam je imunitet oslabio.

Hroničan umor

Ako se i dalje osećate umorno iako ste se naspavali, možda postoji problem s vašim imunitetom. Postoji mnogo posledica hroničnog umora: bolovi u zglobovima, mučnina, smanjeni apetit… Sve to može značiti da nam je oslabio imunitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu