Najveća studija o koronavirusu: Najugroženiji su bolesni i stari ljudi

Kineski Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je najveću studiju od izbijanja epidemije koronavirusa, u kojoj su bolesne i starije osobe označene kao najrizičnije grupe.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/rbhavana
Foto: depositphoto/rbhavana

Prema studiji, ukupna smrtnost od kovida-19 je 2,3 odsto, dok je u najpogođenijoj provinciji Hubej smrtnost 2,9 odsto, prenosi BBC.

U studiji se navodi da je 80 odsto slučajeva koronavirusa klasifikovano kao blago, kao i da je prerano da se kaže da li je izbijanje virusa dostiglo vrhunac.

Studijom Centra obuhvaćeno je 72.314 slučajeva širom Kine do 11. februara, uključujući potvrđene, sumnjive i asimptomatske slučajeve koronavirusa.

Utvrđeno je da je najveća stopa smrtnosti među onima sa navršenih 80 godina i starijima. Dodaje se da nije bilo smrtnih slučajeva među decom do devet godina, dok je kod odraslih do 39 godina stopa smrtnosti 0,2 posto.

Oko 80 odsto slučajeva infekcije klasifikovano je kao blago, 13,8 odsto kao ozbiljno, a samo 4,7 odsto kao kritično, navodi CNN.

Za osobe u četrdesetim godinama stopa smrtnosti iznosi 0,4 odsto, u pedesetim 1,3 odsto, šezdesetim 3,6 odsto, sedamdesetim 8 odsto, a zaključeno je i da su ugroženiji muškarci, sa stopom smrtnosti od 2,8 odsto, dok je kod žena stopa smrtnosti 1,7 odsto.

Od postojećih bolesti koje ugrožavaju zaraženog pacijenta na prvom mestu su kardiovaskularne bolesti, a prate ih dijabetes, hronična respiratorna bolest i hipertenzija.

Studija je urađena na osnovu 45.000 slučajeva koronavirusa. U izveštaju kineskog Centra za sprečavanje i kontrolu bolesti Svetskoj zdravstvenoj organizaciji daje se jasnija slika o izbijanju bolesti, kako se razvijala i u kom pravcu se kretala, izjavio je direktor SZi Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je na konferenciji za novinare rekao da je još rano reći da li će se pad broja novih slučajeva nastaviti.

"Svaki scenario je i dalje na stolu", rekao je Tedros. Kineske vlasti saopštile su da će možda odložiti godišnji Nacionalni kongres, koji bi trebalo da se održi u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu