Rešite se šlajma koji otežava disanje: Jačajte imunitet

Gotovo da ne postoji oboljenje koje se tiče disajnih puteva, a da jedan od simptoma nije dosadan šlajm koji se skuplja u nosu ili grlu. Iako određena količina sluzi mora da postoji u disajnim putevima kako bi se zaštitila sluzokoža od bakterija i virusa, kada je ima previše, pravi više problema.

Izvor: B92, Saveti za mene
Podeli
Foto: depositphotos/Subbotina
Foto: depositphotos/Subbotina

Kao posledica, javljaju se zapušen nos i kašalj. Višak šlajma otežava disanje, a kada se dugo zadrži može dovesti do upala sluzokože. U tom slučaju, javlja se bol u grlu i sinusima.

Srećom, svi problemi rešavaju se onda kada se šlajm izbaci iz organizma, a evo i kako da to uradite.

Šta je šlajm i kako nastaje?

Šlajm se najčešće definiše kao prozirna, gusta i lepljiva tečnost koja se skuplja u disajnim putevima. Njegova primarna uloga jeste da spreči da čestice iz spoljašnosti dospeju u organizam kroz nos ili grlo. Štaviše, u njemu se nalaze antitela koja se bore protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Ima ga u gotovo jednakim količinama u nosu, ustima, grlu, dušniku, plućima i sinusima. Proizvodi ga membrana, tj. sluzokoža organa za disanje.

Onda kada ove sluzi ima u manjim količinama, ona je svakako korisna za organizam i zdravlje. Međutim, šta kada je ima previše?

Prvo i osnovno, nije to ništa strašno. Šlajm koji se skuplja ne može vas životno ugroziti i moguće ga je izbaciti brzo i lako. No, iako vam ne može napraviti prevelike probleme, može vam napraviti blage komplikacije, ukoliko ga ne tretirate.

Gomilanje šlajma dešava se u prisustvu bakterija ili alergena, što dovodi do stvaranja supstance po imenu histamin. Upravo zbog nje se sluzokoža nadražuje i proizvodi više šlajma, samo nešto vodenijeg. Kada se ovo desi, nos počinje da curi, javlja se svrab ili kijavica.

Onda kada je šlajm razređeniji, on klizi niz grlo i tako se prirodno uklanja iz organizma. Međutim, kada se jave grip ili prehlada on postaje gušći, pa dolazi do začepljenja nosa.

Sigurno ste primetili i to da šlajm menja boju kada smo bolesni, od bele, bež, pa sve do žućkaste ili zelenkaste boje. To se dešava zbog toga što telo šalje leukocite, ili bela krvna zrnca, u daleko većem broju nego inače na mesto infekcije kako biste se izborili sa bolešću. Leukociti sadrže supstancu koja utiče na promenu boje šlajma. Zelena i žućkasta boja mogu da ukazuju i na prisustvo bakterija.

Ako vas šlajm često muči i tera da kašljete, to je znak da vaš odbrambeni sistem organizma ne funkcioniše baš sjajno. Zato treba da poradite na jačanju imuniteta. Kada se javi u grlu, šlajm je najčešće povezan sa infekcijom grla koja može biti bakterijska ili virusna. Prva se može izlečiti antibioticima, međutim, kod druge oni neće naročito delovati.

Virusi se moraju preležati, a kako je šlajm u grlu jedan od simptoma gripa ili prehlade, možete ga samo ublažiti. Najčešće ga prate kašalj i/ili bol u grlu i osećaj da vam nešto stoji u grlu, što nikako ne možete da iskašljete, bilo da patite od produktivnog ili suvog kašlja. U suštini, problem nastaje jer je sekret koji se zadržao u grlu previše gust, pa ne može niti da se slije niz grlo, niti da se izbaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu