Ove namirnice smanjuju rizik od nastanka Alchajmerove bolesti

Puno je stvari koje vam mogu pomoći da vežbate svoj mozak i održavate ga zdravim, ali nije toliko poznato da i vaša ishrana igra presudnu ulogu u smanjenju rizika od razvoja demencije i Alchajmerove bolesti.

Izvor: B92, Klix
Podeli
Foto: depositphoto/sonyakamoz
Foto: depositphoto/sonyakamoz

Nedavno istraživanje pokazalo je da bi specifična ishrana, koja se naziva MIND dijeta, mogla da smanji rizik od ovih bolesti.

Ovo su glavni hranljivi elemeti koje treba da uključite u svoju ishranu da biste imali zdrav mozak.

Jagode su voće broj jedan koje treba konzumirati. Ove zdrave bobice bogate su flavonoidima koji su vrlo korisni za naš mozak. Dakle, dodajte borovnice, jagode i brusnice svojim grickalicama i vaš mozak će vam kasnije biti zahvalan.

Zeleno lisnato povrće takođe je jako dobro za naš mozak. Pogotovo spanać, kelj, zelena salata koji dokazano smanjuju stopu starenja mozga.

Umesto prerađenih grickalica i slatkiša, radije jedite sirove ili pečene orašaste plodove, koji su bogati vitaminom E koji pomaže vašem mozgu da funkcioniše. Osim toga zbog zdravih masti, vlakana i antioksidanata pomažu našem celokupnom zdravlju.

Ako znate nekoliko stvari o mediteranskoj ishrani, onda znate da je maslinovo ulje saveznik broj jedan za dobar i zdrav obrok. Lekari savetuju da koristite maslinovo ulje u svojoj ishrani, posebno ekstra devičansko maslinovo ulje, koje deluje kao zaštitnik našeg mozga protiv demencije.

Ribu morate da jedete najmanje jednom nedeljno. Istraživanja su pokazala da su ljudi stariji od 65 godina koji su stalno jeli ribu postigli bolji rezultat na testovima pamćenja u poređenju sa onima koji su jeli manje. Riba uključuje zdrave masti, B-6 i B-12 koji su korisni za vaš mozak. Prema dijeti MIND jednom nedeljno je dovoljno uvrstiti ribu u jelovnik.

Hrana koju bi trebalo da izbegavate je puter, margarin i sir. Osim toga previše šećera i soli nije dobro za vaš mozak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu