Ovi simptomi ukazuju da vam vid slabi

Gubitak vida najčešće se dešava postepeno. Upozoravajući znakovi mogu da budu takvi da ih i ne primetimo sve dok ne počnu da stvaraju ozbiljnije probleme, kao što je glaukom. Nekoliko je simptoma koji upućuju na to da treba posetiti stručnjaka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: gettyimages/  WPA Pool
Foto: gettyimages/ WPA Pool

Noćna vožnja

Skoro 60 odsto svetske populacije zahteva korekciju vida. Ali dobra je vest da je 80 odsto vizuelnih poteškoća moguće izbeći i ispraviti. Promene u vidu zapazimo tek tokom vremena, čak i kad su one sitne ili postepene. Redovni očni pregled ključan je za rano dijagnostifikovanje bolesti oka i korekcije vida.

Za većinu odraslih osoba prvi znak da se vid menja je otežana noćna vožnja. Kad vozite noću, obratite pažnju na to možete li jasno da vidite druge autumobile i saobraćajne znakove. Ako vam noću svetla jako smetaju, ne možete da vidite znakove ili imate poteškoće prilikom razlikovanja objekata, idite kod oftalmologa.

Opšte zdravlje, od ishrane do navika spavanja, može da utiče na oči. Ukoliko su vam nedavno dijagnostikovali dijabetes, lupus, poremećaj štitne žlezde ili neko drugo stanje koje može da utiče na oči, morate da počnete da se brinete za vid i da se posavetujte sa oftalmologom.

Očni pregledi ne identifikuju samo promene vida nego oftalmologu daju priliku da proceni zdravlje očiju i kapaka. Iako se neke infekcije povuku same od sebe, mnoge su zarazne i postoji mogućnost od trajnih posledica. Ukoliko osećate svrab, primetili ste crvenilo – vreme je za pregled, piše Dnevni avaz.

Tačke i aure

Smetnje dok gledate – uz tačke i aure, možete da primetite i male plutajuće čestice. Ukoliko se to dogodi iznenada, ovakve smetnje mogu da upućuju na odvajanje mrežnjače ili na druge ozbiljne probleme sa mrežnjačom pa idite hitno na pregled.

Ako nemate nijedan od simptoma, vid proveravajte barem jednom u dve godine. U slučaju dijabetesa u porodici, glaukoma ili drugih naslednih stanja, vid bi trebalo proveravati češće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 23 idi na stranu