Nisu samo geni krivi za rak, ali mogu da pomognu u predviđanju jednog od glavnih uzroka

Rizik da gojaznost povećava šanse da obolite od raka godinama je nepravedno bio zanemarivan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/terovesalainen
Foto: Depositphotos/terovesalainen

Mnoge bolesti možemo da sprečimo adekvatnom prevencijom, a to što imate višak kilograma može i do dva puta da poveća rizik od oboljenja. Višak kilograma nalazi se na drugom mestu uzroka bolesti koje možemo da korigujemo, odmah iza pušenja.

Bešika, bubrezi, pankreas, jajnici, endometrijalni i ezofagijalni rak sada se češće javljaju kod ljudi koji imaju višak kilograma. Eksperti kažu da su posledice ekstremne gojaznosti poražavajuće kada je u pitanju rak, ali i da mnogi nisu upoznati sa ovom opasnošću.

"Iako je broj onih koji prežive rak veliki, mnogi još uvek ne znaju da gojaznost izaziva rak. Sada je svima jasno da je opasnost mnogo veća nego pre. Ako nastavimo da gomilamo kilograme, suočićemo se sa hiljadama novih smrtnih slučajeva zbog ove bolesti. Radimo na tome da sprečimo epidemiju gojaznosti, a pojedinci, porodice, prodavnice hrane i vlade treba da se uključe u akciju", rekao je Simon Stivens, direktor Nacionalne zdravstvene službe.

Istraživanje sprovedeno pod nadzorom francuske Internacionalne agencije za istraživanje raka posmatralo je kako genetske mere telesne težine utiču na rizik od kancera. Više od 80 odsto slučajeva raka povezano je sa gojaznošću i to samo u Britaniji. Kada se posmatraju geni, postoji mogućnost da se predvidi koliko će neko biti gojazan tokom života. Tako je rizik za rak bubrega porastao sa 30 na 59 odsto.

Sa 50 na 106 odsto je porastao rizik za endometrijalni rak, sa 6 na 13 rizik od raka jajnika i sa 48 na 110 odsto od raka ezofagusa. Što se tiče raka pankreasa, rizik je sa 10 porastao na 47 odsto, a za rak creva sa 5 na 44 odsto.

Gojaznost je poznata po tome što može da izazove čak 13 različitih tipova raka. Tu ubrajamo rak dojke, creva, materice, ezofagijalni, pankreasa, bubrega, jetre, stomaka, bešike, jajnika, tiroidne žlezde, rak mozga i melanom. Za to su krivi poremećeni odnosi hormona estrogena i insulina, piše Dejli mejl (Daily Mail).

Gojaznost ne dovodi samo do pojave raka, već može da izazove i dijabetes tipa 2, neplodnost, bolest srca, jetre i osteoartritis. Sa adekvatnim tretmanom opasnost može da se smanji. Preporuka je da se posvetite zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti i tako smanjite šanse da obolite od opasnih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu