U Srbiji se godišnje potroši 5,5 miliona kutija sedativa VIDEO

Procenjuje se da će u narednih 10 godina četvrtina stanovnika na planeti bolovati od neke mentalne bolesti.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/IgorVetushko
Foto: Depositphotos/IgorVetushko

Mentalne bolesti treba shvatiti veoma ozbiljno, a samo u našoj zemlji se prepiše 5,5 miliona kutija sedativa na recept, a svaka apoteka mesečno proda 400 kutija različitih lekova za smirenje. Ono što sve interesuje jeste koliko ti medikamenti zaista pomažu, šta nas to najviše tera da posežemo za antidepresivima i zbog čega je sve više mladih i žena pogođeno ovim bolestima.

Direktorka klinike za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević Ivana Stašević govorila je o tome za TV Prvu.

"Na delu je stabilan porast stope sa depresijom i anksioznosti povezanih stresnih poremećaja u celom razvijenom svetu i mi pripadomo tom trendu jer kulturološki pripadamo zapadnoj civilizaciji. Ritam života nam nameće reakciju koja može da liči ili preuzme potpunu sliku nekog depresivnog ili anksioznog poremećaja što može da se uspešno sanira", rekla je doktorka Stašević.

Podatak o 5,5 miliona kutija sedativa izdatih na recept dao je Republički fond zdravstvenog osiguranja, ali zbog dostupnosti i mogućnosti kupovine nekih od lekova bez recepta broj kutija koje potrošimo znatno je veći. Pored toga, dostupni farmakološki preparati mogu da na kratke staze reše problem sa anksioznošću, ali nisu trajno rešenje jer je za to potrebno lečiti uzrok problema.

Zbog toga treba razlikovati sedative i antidepresive.

"I neki antidepresivi imaju sedativno dejstvo. Sedacija znači uspavljivanje. Antidepresivi nove generacije su komforni i nemaju sedacijski efekat i imaju vrlo selektivan efekat na receptore, gde nam trebaju da utičemo na simptome depresije“, rekla je doktorka.

Antidepresivi novije generacije nisu namenjeni samo lečenju depresije nego i mnogih anksioznih poremećaja, a pre svega paničnih. Sedativni lekovi su maltene izbačeni iz upotrebe jer ne rešavaju probleme u korenu. Vremenom vam za isti efekat treba veća doza, a to je samo uvod u zavisnost od leka koja se razvija od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Kod naglog prekidanja upotrebe ovih lekova imamo apstinencijalni sindrom, pa je odvikavanje teško za pacijenta.

Antidepresivi se koriste nedeljama i mesecima, kontinuirano, ali u ograničenom vremenskom periodu. Posle nekoliko meseci u zavisnosti od razloga uvođenja leka, on se ukida i veliki procenat ljudi koji su ih koristili je izlečen. Nekih 30 odsto pacijenata će morati opet u nekom trenutku u životu da ih koriste.

Kada se treba obratiti za pomoć i ko je u osetljivoj kategoriji, doktorka Stašević otkrila je za Prva.rs, a pogledajte o čemu je reč u video-materijalu koji sledi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu