Dolazi zima, period hladnog vremena i prehlada – sačuvajte zdravlje vaših mališana

Ko god ima decu ili sa njima radi, zna koliko je zimski period izazovan u smislu da se izbegnu virus ii prehlade. Jedan boravak na hladnom vazduhu bez adekvatne odeće vodi u prehladu, a ta prehlada dalje i do nekih sekundarnih infekcija.

Izvor: B92
Podeli
pexels.com
pexels.com

Svaka zima znači i pune čekaonice u domovima zdravlja, što je dodatna šansa da se usput pokupi i još neki virus i mnogo vremena provedenog po lekarima. Zato, roditelji obično upiru sve snage da se od svega toga zaštite, što u kući, što kada su napolju i u vrtiću.

Preventiva da ne bude zapušen nos

Već u jesenjem periodu, takozvanom prelaznom, pojačavaju se šanse da se deca prehlade. Toplo – hladno, vraćanje u kolektiv i virus ii bakterije su ponovo tu. Zato je jedna od najčešćih preporuka i pedijatara da se na vreme krene sa uzimanjem vitamina i sirupa za imunitet, koji će odgoditi i ublažiti prve simptome kao što je zapušen nos, kijavica i slično. Vitamini u preventivne svrhe, naravno, ne mogu zameniti pravilnu i raznovrsnu ishranu, što je poseban problem zimi kada nema mnogo izbora voća i povrća. Takođe, kada je dete u kolektivu kao što su vrtić i škola, naročito mlađi uzrasti, neophodno je i održavati redovnu higijenu nosa, koja podrazumeva svakodnevno ispiranje običnom morskom vodom, odnosno fiziološkim rastvorom. A dok su jedni roditelji zagovornici toga da se prehlađeno dete odmah povuče iz vrtića, drugi smatraju da to nije prepreka i da se tako jača imunitet.

Za tople prostorije tu su norveški radijatori

U danima kada moramo razmišljati i o tome da nam stanovi i kuće budu topli, ali da pri tom i uštedimo, postavlja se pitanje kako da se prostorije održe toplim, a da se ne potroši mnogo energenata. U takvim situacijama rešenje jesu norveški radijatori (panelni radijatori), koji su upravo kombinacija ta dva segmenta. Njihova glavna karakteristika je to što imaju takve termostate koji omogućavaju da se grejač uključi kada se temperatura spusti ispod određene. Preduslov da norveški radijatori daju sve svoje najbolje u jednom prostoru jeste da on bude dobro izolovan, jer je dobra izolacija jedino što može sprečiti uzaludno trošenje i gubljenje energije. Topli, odnosno mlaki radijatori omogućiće da boravak u prostoriji bude prijatan i svakako smanjuje šanse da do prehlade dođe.

Napolju se dobro obucite – dečije jakne moraju biti kvalitetne

Hladnije vreme podrazumeva i topliju odeću, ali pored toga i nešto logičnog razmišljanja. Naime, nije isto da li izlazite napolje po suvom ili vlažnom vremenu, kao ni da li ćete biti fizički aktivni ili ne. Ali za zimu se jedno mora imati – dečije jakne za svaku priliku – i za sneg, i za vetar i kišu. To znači pre svega da su vodootporne, tople, ali ne i predebele da deca u njima ne mogu slobodno da se kreću i budu aktivna. Svakako zima ne znači da dete ne treba da provodi vreme napolju. I tada je to blagotvorno, samo zahteva malo više prirpeme, odnosno oblačenja. Kapa je takođe dobar saveznik u borbi protiv hladnoće – pa samim tim i prehlada.

strana 1 od 3 idi na stranu