Od pripreme za trudnoću pa do srećnog izlaska iz porodilišta – saveti koje niko nije rekao

Planiranje trudnoće obuhvata pripremu pre začeća, zdravo vođenje trudnoće, ali i dobru pripremu za dolazak novog člana i novu ulogu u životu.

Izvor: PR
Podeli
Foto: pexels
Foto: pexels

Dobri saveti mogu da pomognu, naročito od onih koji su kroz ceo proces prošli i uspeli da prošire svoju porodicu.

Pre trudnoće treba uraditi analize – hormone štitne žlezde obavezno proverite

Osim ginekološkog pregleda, pre začeća je važno proveriti stanje nekih organa koji direktno utiču na šansu za ostanak u drugom stanju. Provera hormona štitne žlezde je jedna od takvih analiza koje su jako važne za trudnoću.

Promenjene parametre je teško otkriti i ništa ne ukazuje na poteškoće sve dok se ne otkrije da postoji problem sa začećem ili dok se ne desi pobačaj. Jedan od mogućih uzroka jesu i hormoni štitne žlezde. Kada se iz krvi proveri nivo hormona, u kombinaciji sa ultrazvukom štitne žlezde, to može da kaže dosta toga o zdravlju i mogućnosti začeća.

Naime, kada su hormoni štitne žlezde povišeni, veoma se teško ostaje u drugom stanju, a veliki je rizik od pobačaja. Mnogo je bolje kada se ova situacija otkrije na vreme i započne terapija lekovima, što pomaže da se situacija održi pod kontrolom i iznese zdrava trudnoća.

Na vreme treba početi i sa zdravom ishranom, suplementacijom i umerenim vežbanjem, jer će to olakšati prolazak kroz ceo period trudnoće.

Trudnoća po nedeljama i saveti za zdravih 9 meseci

U drugom stanju je važno slušati savete lekara, osluškivati telo i ponašati se u skladu sa tim.

Trudnoća po nedeljama u početku donosi hormonalne promene i formiranje bebe, a nakon prva tri meseca i zdrav rast i razvoj. Svaka trudnica je drugačija i ne podnose sve na isti način promene.

Idealno bi bilo posetiti školu za trudnice sa partnerom, jer i on treba da bude prava podrška u celom procesu i razume kakve se promene dešavaju.

Normalno je da trudnica često menja raspoloženja, da je nesigurnija u sebe i da ima strah, ali mnoge mame nisu svesne da i očevi na svojevrstan način doživljavaju drugo stanje pa trudnoća po nedeljama i njima teško pada.

Važno je da se još u početku razume da su sve promene normalne, prolazne i da su budući roditelji najveća podrška jedni drugima.

Odabir dečje opreme pre porođaja – dečji krevetac, odeća i nosiljka

Roditelji treba da na vreme razgovaraju i planiraju kakvu opremu za dečju sobu žele. Dečji krevetac je jedna od najvažnijih stvari koje treba da sačekaju mamu po izlasku iz porodilišta.

Da bi poštovali običaje da se soba ne oprema pre porođaja, roditelji mogu da pronađu modele i rezervišu ih unapred, provere karakteristike i odaberu boju. To je savet koji niko neće reći na vreme, već roditelji sami shvate da je neko odabrao krevetac čije karakteristike nisu baš odgovarajuće i da bi bolje odgovarao drugačiji dečji krevetac.

Uz prvu bebi-opremu važno je imati odeću, pelene i nosiljku koja može biti i auto-sedište i sedište za kolica. Kao što dečji krevetac može biti različit, tako i ovde ima puno modela, a pravi izbor olakšava svaki dan sa bebom.

Trudnoća je najlepše doba u životu svake žene kada se od nekoliko ćelija razvije jedan novi život. Uz adekvatnu pripremu pre i tokom trudnoće sve će proći odlično, a roditelji nastavljaju da prevazilaze nove izazove i doživljavaju čari roditeljstva sa bebom u naručju.

strana 1 od 3 idi na stranu