Stručnjaci saglasni: Najbolja opcija da treća doza bude od istog proizvođača

Vakcinacija trećom doze vakcine protiv koronavirusa u našoj zemlji zvanično je počela u utorak, a preporučeno je da je prime građani koji su pre više od šest meseci primili drugu dozu cepiva, odnosno oni koji su na hemodijalizi, koji su imali transplantaciju organa, svi koji su na nekoj vrsti imunosupresivnih terapija, stariji od 70 godina, ljudima u ustanovama socijalne zaštite i zaposlenima u zdravstvenim ustanovama.

Podeli
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa
Foto: Shutterstock/BaLL LunLa

Stručnjaci u našoj zemlji saglasni su u stavu da je idealna opcija da i treća doza treba da bude od istog proizvođača kao i prve dve, iako je, prema njihovim rečima, i kombinacija bezbedna u slučaju kada nema dovoljno doza istog proizvođača.

"Što se tiče odluke o vakcini, ona je prilično liberalna, a stav vakcinologoije do sada – uvek je bilo, da se isti proizvođač nastavlja, sem kad nema te vakcine", izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Istog stava je i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr. Sanja Radojević Škodrić koja kaže da kada su u pitanju rizične grupe, njima se preporučuje treća doza, a da je najbolja solucija da se primi ona vakcina koja je bila prvi izbor građana.

"Sasvim je logično da ako ste primili jednu grupu, tu treba da primite i treći put, a posebno oni koji su primili Sinofarm vakcinu. Naime, ona sadrži čitav virus, dok ostale sadrže samo RNK, tj. informaciju za sintezu proteina. Kad dolazi do mutacije, stvaranje novih sojeva, dolazi upravo do promene na s-proteinu, što je razlog velike efikasnosti Sinofarmove vakcine prema delta soju, koji dominira u četvrtom talasu pandemije., ", navodi Radojević Škodrićeva.

Mišljenje deli i članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević koja navodi da su u prethodnom periodu države koje nisu imale dovoljno vakcina (u prve dve doze) davale različite vakcine, i da su isprobane sve potencijalne kombinacije, što se pokazalo kao bezbedno.

Ipak, kako je najavila, u Turskoj će za par dana biti objavljeni rezultati istraživanja koji govore u prilog tome da je nešto veća efektivnost pokazana tamo gde su primenjene tri doze kineskog proizvođača u odnosu na kombinaciju kineske i Fajzerove vakcine.

Doc.dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", takođe je mišljenja da je najbolji princip primiti i treću dozu istog proizvođača.

"Osoba koja prima treću dozu, vakcinisana je već dva puta istom vakcinom, pa se isti princip i vakcinacija istom vakcinom očekuje i sada. Najznačajnija je nova doza koja treba da poveća zaštitu vakcinisane osobe", navela je Jovanović.

Prof dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Institituta za farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta istakla je rezultate istraživanja obavljenih u Kini i UAE, koji su pokazali da treća doza kineske Sinofarm vakcine, koju je primio najveći broj vakcinisanih u Srbiji, pokazuje veliku efikasnost, odnosno, kod starijih od 60 godina povećava nivo antitela za čak 100 odsto, a kod ostalih ispitivanih grupa za 50 do 75 procenata.

"Za sada ne postoji zvanična preporuka nekog relevatnog tela za kombinovanje vakcina, poput SZO, EMA, FDA... Zemlje koje su to radile nisu imale dovoljno količina vakcina istog proizvođača. I kao što je rekao dr Predrag Kon, stav vakcinologije koji do sada važi je jasan - ići sa istim proizvođačem", izjavila je Gojković Bukarica.