Dijabetes i digitalno doba

Osobe koje boluju od dijabetesa sigurno znaju za prof. dr Aleksandru Jotić, subspecijalistu endokrinologije, koja se bolestima metabolizma bavi dugi niz godina.

Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

O izazovima sa kojima se susrela u doba pandemije COVID – 19, govori otvoreno i ponovo ističe važnost edukacije pacijenata, u smislu neophodnosti svakodnevnog praćenja vrednosti šećera u krvi.

"Kada govorimo o osobama sa dijabetesom, u toku same pandemije, podaci o tome da je među obolelima veći broj onih sa hroničnim bolestima (pa i dijabetesom), mogu biti dodatno uznemirujući za pacijenta. Zato smo obezbedili edukativne materijale, koji u osnovi predstavljaju preporuku Internacionalne federacije za dijabetes, sa jednostavno napisanim uputstvima o korekciji terapije, prilagođenim osobi sa dijabetesom.Takođe smo obezbedili i relevantne podatke o aktuelnoj Sars-Cov 2 inefkciji i riziku osoba sa dijabetesom", rekla je dr Jotić i još jednom naglasila značaj edukacije osoba sa dijabetesom o kontroli svoje bolesti.

Foto: Dijabetološki savez Srbije
Foto: Dijabetološki savez Srbije

Prednosti digitalnog upravljanja dijabetesom

Mnoge osobe koje boluju od dijabetesa već dugo koriste aplikacije za digitalni menadžment odnosno upravljanje dijabetesom, a sve prednosti digitalnog upravljanja ovom bolešću, posebno su se istakle u uslovima pandemije koja nas je zadesila. Korišćenje aplikacije i platforme je vrlo jednostavno, pa ćemo vam u osnovnim crtama opisati kako to izgleda: aparat za samostalnu kontrolu šećera u krvi (glukometar) putem Bluetooth-a brzo i lako prenosi izmerene vrednosti u aplikaciju koja se nalazi na mobilnom telefonu. Postoji i mogućnost unosa doza insulina koja se primenjuje, kao i informacije o obrocima i fizičkoj aktivnosti. Svi podaci se jednostvavno aplouduju na digitalnu platformu i odmah su dostupni i vašem lekaru.

Dr Jotić radi sa pacijentima i putem ovakve platforme već duži niz godina i kaže da su pacijenti koji su koristili platformu i aplikaciju za digitalni menadžment dijabetesa Accu-Chek Connect , imali bolji uvid u vrednosti šećera u krvi od onih koji su beležili te vrednosti u dnevnik. Oni su mogli lakše samostalno da koriguju terapiju, a imali su i mogućnost kontakta sa lekarom elektronskim putem.

Foto: depositphoto/mark@rocketclips.com
Foto: depositphoto/mark@rocketclips.com

"Digitalni dijabetes menadžment ima brojne prednosti, zapravo samo prednosti ukoliko se adekvatno primenjuje. Omogućava brži i bolji uvid u kontrolu bolesti, kako lekaru , tako i osobi sa dijabetesom, moguća je stalna komunikacija sa lekarom, čak i u uslovima pandemije kada zdravstveni sistem mora da se reoragnizuje“, rekla je dr Jotić i naglasila da, pored kontakta sa lekarom koji omogućava korekciju terapije, osoba sa dijabetesom ima i osećaj sigurnosti, da svoju kontrolu, koja u redovnom stanju podrazumeva posetu lekaru, nije propustio, da je adekvatno korigovao terapiju, što olakšava kontrolu bolesti i u redovnim okolnostima, a još značajnije u ovakvim situacijama.

Doktorka Jotić nam je ispričala i kako u konkretnom slučaju, kod pojave dijabetesa u trudnoći, pomaže digitalni menadžment dijabetesa.

Foto: Dijabetološki savez Srbije
Foto: Dijabetološki savez Srbije

"Možda bi zanimljiv bio primer trudnica sa gestacijskim dijabetesom, dakle sa povišenim šećerom u krvi koji je prvi put registrovan u trudnoći. Praćenje ovakvog stanja zahteva svakodnevnu i još striktniju samokontrolu, sa češćim posetama lekaru. Pored ginekologa koji prati samu trudnoću, trudnice sa gestacijskim dijabetesom moraju biti u kontaktu i sa endorkinologom 1-2 puta mesečno. I u redovnim uslovima u toku trudnoće, za njih to predstavlja napor, i u tom smislu značajno olakašanje je mogućnost da izmerene vrednosti svojih šećera pošalju elektronskim putem, dobiju savet o potencijalnoj korekciji terapije ili u redovnim okolnostima prema proceni lekara budu pozvane da dođu na regularnu posetu u Klinici".

Mora se istaći da u slučaju korišćenja ove platforme ili aplikacije postoji apsolutna privatnost podataka - svi podaci su šifrovani, odnosno zaštićeni enkripcijom. Dakle, samo strane koje su dale saglasnost za deljenje podataka imaju uvid u podatke i mogu im pristupiti sa bilo kog uređaja koji ima internet konekciju. Praktično svi podaci o vrednostima šećera u krvi, fizičkoj aktivnosti, obrocima, bilo koji od podataka koje osoba sa dijabetesom želi da iznese, dostupan je samo lekaru koga je pacijent odabrao. Podacima mogu obe strane pristupiti, i lekar i osoba sa dijabetesom sa različitih uređaja, a ono što je neophodno jeste samo internet konekcija. Veoma je važno istaći i ulogu Dijabetološkog saveza Srbije u edukaciji i psihološkoj podršci osobama obolelim od dijabetesa. Oni su sve vreme pandemije na svojoj Facebook stranici davali savete ljudima koji su im se obraćali. Ukoliko i vi želite više da se informišete o dijabetesu ili da postavite neko pitanje, zapratite Facebook stranicu Dijabetološkog saveza Srbije.