Magična valerijana: ublažava napetost i pomaže kod poremećaja sna

Valerijana raste kao samonikla biljka na livadama sa više vlage, pored reka i potoka. Uglavnom se koristi njena tinktura kao efikasan lek za smirenje i opuštanje, i ublažavanje stresa i anksioznosti

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/HHelene
Shutterstock/HHelene

Valerijana, čiji su narodni nazivi još i odoljen i macina trava, je zeljasta biljka iz porodice Valeranaceae koja raste na čitavom području Evrope, kako na vlažnim livadama, tako i na planinama, na suvim i kamenitim podlogama. Višegodišnja je biljka, sa trajnim korenom koji pušta mnogo izdanaka. Stabljike mogu dostići visinu i preko jednog metra, cevaste su i izbrazdane dok su listovi neparno perasto složeni, lancetastog oblika i nazubljeni po obodu. Bledo ružičasti sitni cvetovi, levkastog oblika sakupljeni su u štitoliku cvast.

Tinktura valerijane vekovima se upotrebljava kao dobar i efikasan lek za smirenje, protiv napetosti, stresa i nesanice. Savremena medicina dokazala je njenu efikasnost i što je veoma važno, bezbednost korišćenja ove biljke u borbi protiv stresa – bolesti vremena u kom živimo.
Interesantna činjenica je da muškarci i psi ne vole njen miris, dok ga žene (baš kao mačke) vole. Taj neobični miris valerijane potiče od etarskog ulja koje sadrži monoterpene (uglavnom borneol) i seskviterpene.

Pored etarskog ulja valerijana sadrži i iridoidna jedinjenja (valopterijate). Ispitivanjem ovih aktivnih supstanci došlo se do zaključka da kada su uzeta pojedinačno imaju deleko manji efekat nego kada se uzmu u kombinaciji u kojoj se nalaze u biljci. Dakle, uvek je bolje upotrebiti čaj ili tinkturu valerijane. Čaj i tinktura se prave od rizoma i korenja valerijane koje je najbolje koristit sveže ili veoma pažljivo osušene na promajnom mestu. Koren valerijane gubi efikasnost ako je izložen temperaturi višoj od 40 stepeni ili velikoj vlažnosti.

Tinktura valerijane pomaže kod poremećaja sna, mada treba reći da je potrebno određeno vreme da se njen efekat primeti (poboljšanje nastaje obično nakon nedelju dana). Tinktura valerijane dobar je lek i protiv nervoze, napetosti i anksioznosti kada se kombinuje sa matičnjakom i kantarionom. Ako se odlučite da napravite čaj za miran san od valerijane, dobro je da je pomešate sa šišaricama hmelja i mirođijom. Valerijana ne izaziva naviku ni kada se upotrebljava duže vreme. Neželjene pojave su veoma retke pa valerijana spada u red bezbednih biljaka. Ipak, ne preporučuje se deci mlađoj od 5 godina, trudnicama i dojiljama.

Osim izarazitog delovanja na nervni sistem, etarsko ulje valerijane pokazuje i jak antioksidantni efekat, a laboratorijskim istraživanjima potvrđeni su njegovi antibakterjiski i antigljivični efekti.

U upotrebi još od Antičkog doba, u vreme Hipokrata, valerijana je važila kao lekovita biljka namenjena uglavnom za tretman ginekoloških problema. Tokom srednjeg veka, u spisima Hildegarde iz Bingena njena upotreba se preporučuje za olakšanje tegoba kod gihta, dok se u kasnijim zapisima, tokom XVI i XVII veka pominje njena efikasnost kod disajnih tegoba, za poboljšanje vida, za ublaženje glavobolja, kašlja i za zarastanje ubodnih rana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu