Buka može biti lekovita: Kako nam braon šum pomaže da se opustimo?

Za razliku od belog šuma (statičnog TV zvuka), smeđi šum je zvuk niske frekvencije, koji se može uporediti sa zvukom kiše ili grmljavine. Smeđa buka je izuzetno opuštajuća.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: goffkein.pro/Shutterstock
Foto: goffkein.pro/Shutterstock

"Uz pomoć smeđe buke možete čuti svaku frekvenciju koju uvo može da otkrije. Na ovaj način možete 'maskirati' druge misli i fokusirati se na jednu stvar, kao što su opuštanje, čitanje ili spavanje. Istraživanja su pokazala da slušanje muzika ili različiti zvuci mogu pomoći vašem umu da se opusti. Iz tog razloga, mnogi ljudi slušaju zvukove okeana ili prašume pre spavanja", rekao je lekar Martin Sili za Eat This, Not That.

Ako živite u okruženju u kojem postoji velika buka (automobili, sirene, muzika itd.), to zaista može da poremeti kvalitet vašeg sna. Smeđi šum može delovati kao sredstvo za maskiranje takvih zvukova.

"Smeđi šum 'maskira' glasne zvukove puštajući kontinuiranu frekvenciju, dozvoljavajući vašem umu da utone u dubok san", dodao je on.

@adhd_assist Brown noise has tons of evidence backing its relaxation and focus boosting effects. #evidencebased #science #brownnoise #adhd #adhdinwomen #adhdsquad ♬ Brown noise - Pure Brown Noise - Power of Noise

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu