Reč struke za B92.net; Pandemija povećala alkoholizam, ljudi teško razlikuju šta je zaista depresija

Održan je 16. Nacionalni kongres "Udruženja psihijatara Srbije", tema kongresa je - psihijatrija tokom kovid 19 pandemije, izazovi i perspektive. Rađeno je više vrsta istraživanja u Srbiji koje su za B92.net pojasnili doktor i predsednik "Udruženja psihijatara Srbije", Goran Mihajlović i docent docent Medicinskog fakulteta na katedri psihijatrije Čedo Miljević.

Milosavljević MilicaIzvor: B92, Milica Milosavljević
Podeli
Foto:Shutterstock/Photographee.eu
Foto:Shutterstock/Photographee.eu

Uspeh organizacije "Udruženja psihijatara Srbije" ogleda se u tome da je za vrlo kratko vreme organizovala susret 100 eminentnih predavača iz regiona, među njima su se našli psihijatri iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

U okviru kongresa kovid nije bila jedina tema, obrađivane su i mnoge teme iz kliničke psihijatrije, psihofarmakoterapije, kao i dečje i adolescentske psihijatrije.

Istraživanja su potvrdila da zbog izolacije, gubitka rođaka i prijatelja, promena uslova rada, neizvesnosti, straha od nepoznatog virusa i i ishoda lečenja, došlo do porasti alkoholizma u Srbiji. Pokazalo se da je generalno došlo do porasta bolesti zavisnosti, ali i da je u našoj državi alkoholizam jednako zastupljen i kod žena i muškaraca različitih uzrasta.

"Trend porasta je zastupljen u svim generacijama, porast je i depresivnih i anksioznih poremećaja, pre svega depresivnosti. Treba razlikovati depresivnost i depresiju kao dijagnozu, to nije isto, ako neko ima loše raspoloženje par dana i deprimiran je iz par razloga to ne znači da je on klinički depresivan. Da bi bio klinički depresivan neko mora da mu postavi dojagnozu, dakle frekventnost, kvalitet, intenzitet i trajanje simptoma ispunjavaju uslove za kliničku dijagnozu", rekao je tokom obraćanja dr Goran Mihajlović.

Kao simptome kliničke depresije, Mihajlović navodi loše rapsoloženje koje traje u kontinuitetu dve nedlje, kao i kada čovek ne može tako lako da se oraspoloži. Dodaje i da je izražen gubitak inicijative u odnosu na onu koju je imao ranije, bilo da je u kućnim poslovima ili profesionalno.Takođe, napominje da je zastupljena nesanica i nisko samopoštovanje koje traje i ono utiče na funkcionalnost.

"Taj pacijent ne može da obavlja svoje obaveze u punom kapacitetu i kada primeti da ne može da izađe sam iz toga, to je signal da mu je neophodna stručna pomoć", rekao je dr Mihajlović.

Kao odgovor na probleme koje je zadala pandemija, docent Medicinskog fakulteta na katedri psihijatrije Čedo Miljević je izričito napomenuo integraciju društva.

"Jedino što nas čuva od straha i užasa izolacije i povlačenja to je integracija. Drugi nivo integracije je povezivanje našeg naroda. Integracija nasuprot pandemiji je koncept našeg kongresa i to je jedini konstruktivan odgovor koji možemo da damo i kao struka i kao društvo. Izazov u ovoj pandemiji su strah i izolacija, a jedini konstruktivan način da to prevaziđemo je integracija i to na lokalnom nivou", rekao je on.

Nova dijagnostička kategorija u psihijatriji je postala i kibernetska zavisnost, tačnije zavisnost od interneta sa kojom se suočava savremen čovek. Psihijatrija je izjednačila zavisnost video igara sa zavisnošću od psihoaktivnih supstanci.

"Alternativa je najpre autentičan ljudski kontakt, to jedino može da bude lekovito u ovoj situaciji. Kontakt sa prijateljima, komšijama, rođacima, kolegama i roditeljima. Potrebno je da se više vremena provodi u prirodi i u zajednici, neophodna je razmena mišljenja. Povratak autentičnoj ljudskoj komunikaciji, ipak smo dve godine imali promenjen način života, sada treba izaći i voziti biciklo ili se baviti nekom drugom fizičkom aktivnošću", rekao je docent Miljević.

Pandemija je zapravo donela i neke dobre novitete u pogledu psihijatrije. Naime, telepsihijatrija se psebno pokazala kao efektivna usled nemogućnosti da se u toku pandemije uspostavi lični susret sa pacijentom. Docent Miljević zaključuje da je to jedna pozitivna promena koja daje jednako dobre rezultate kao i standardne metode lečenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu