Devojčica (13) zbog nasilnika ima teške fizičke povrede: "I nasilnici su žrtve" VIDEO

Trinaestogodišnja učenica OŠ “Đura Jakšić” iz Male Krsne poslednja je žrtva teškog vršnjačkog nasilja, u kojem je zadobila ozbiljne psihičke ali i fizičke traume, uključujući i iščašenje vilice, zbog čega sada jede na slamčicu.

Izvor: TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen / TV Prva
Foto: Printscreen / TV Prva

Starije učenice su, prema navodima njene majke, tu devojčicu brutalno šutirale, čupale i polivale sokom jer ih “nervira kao pojava”, i “zato što su joj šiške raspad sistema”. Policija je, nakon informacije, došla u školu kako bi proverila sve okolnosti.

Vršnjačko, pa i svako drugo nasilje, ima više lica, a posledice su raznorodne i kreću se u rasponu od lakših ali i ozbiljnih telesnih povreda, do trajnih psihičkih trauma koje maltretirano dete može da nosi godinama. Šta su uzroci sve agresivnijeg ponašanja naše dece? Gde su koreni? Kako zaštititi dete koje vršnjaci zlostavljaju?

Za Televiziju Prva je o tome govorila psihoterapeutkinja Marija Milenković iz centra KRUG, a iz Novog Sada se uključila Nevena Vrtulek, žena čije je dete izvršilo samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja.

"Ono što je činjenica je da nasilja ima i da će ga uvek biti. Uvek kada pričam o nasilju, govorim o postojanju dve vrste žrtve - osoba koja je pretrpela nasilje i nasilnik, koji je takođe jedna vrsta žrtve društva, porodice, okolnosti, odrastanja i svih nas zajedno. Jedino sa takvim pristupom i sa takvim stavom mi stručnjaci možemo da pomognemo. Suština nije u izgnanstvu nasilnika, jer je rehabilitacija i resocijalizacija moguća kod mladih", priča psihoterapeutkinja Marija Milenković.

Majka deteta koje je izvršilo samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja Nevena Vrtulek kaže da na pomoć i podršku nažalost nije naišla, uprkos tome što ju je pre tragedije tražila.

"Nisam pronašla podršku nigde, iako sam se obraćala stručnjacima. Obraćala sam se psihologu, koji ništa nije pomogao, obraćala sam se prvo školi, koja takođe nije imala rešenje. Nasilje nekad i sad se jako razlikuju. Danas na jedno dete ide desetoro druge dece, a ranije se nasilje događalo jedan na jedan, nakon čega nastavnik dođe, zapreti ukorom i priča se završava. Ne znam zašto sada nasilnici na decu idu u hordama", kaže majka tragično preminulog deteta Nevena Vrtulek.

Ona dodaje: "Moje dete je trpelo nasilje dece iz škole koja su povezana sa grupom huligana koji su kružili oko te škole. Moj sin je bio svedok jedne tuče između dva huligana."

Psihoterapeutkinja Marija Milenković je naglasila negativnu ulogu medija u širenju nasilnih poriva kod dece.

"Nedovoljno pažnje posvećujemo kažnjavanju nasilja, mediji pomažu da se nasilje favorizuje i to je ono što je negde društvena odgovornost. Ključno je jačanje porodice, jer se tako osnažuje svaki mladi čovek da se sutra odupre izazovima koji su na svakom koraku. Sigurna sam da su deca koja vrše nasilje najčešće žrtve nasilja u sopstvenoj porodici, to su deca koja su ili direktne žrtve nasilja ili nekog oblika zanemarivanja ili su bila posmatrači nekog oblika nasilja unutar porodice", priča ona.

Opširnije u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu