Prevencija suicida: "Moramo da budemo svesni odgovornosti" VIDEO

Stopa samoubistava tokom prethodne decenije u celom svetu rapidno raste, naročito među adolescentima.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen/Tv Prva
Foto: Printscreen/Tv Prva

Svake godine, skoro milion ljudi u svetu izvrši samoubistvo.

Iako su na nivou celog sveta vesti i te kako loše i zabrinjavajuće, malo ohrabruje činjenica da je broj samoubistava u Srbiji u prethodne tri godine značajno smanjen uz stalno skretanje pažnje na važnost očuvanja psihološkog zdravlja,razgovor sa članovima porodice i stručnjacima koji u momentima krize mogu da ponude značajnu pomoć.

Najveće posledice trpi porodica koja je preživela gubitak, često bez da ikada saznaju razloge zbog kojih su izgubili svoje najdraže.

Kako pomoći?

Na prevenciju suicida utiču destigmatizacija ovog problema i svih tegoba koje se tiču mentalnog zdravlja, ali i odgovorno izveštavanje medija.

"Mislim da je veoma važno da svi mi koji radimo u medijima budemo svesni odgovornosti koju imamo", rekla je An Mari Alves Ćurčić ispred inicijative Za tebe važno je i istakla da mediji moraju ispravno i profesionalno da izveštavaju o ovako delikatnoj i izuzetno teškoj temi.

Upravo ovo je bio razlog zbog kojeg je pokrenuta kampanja Pripazi na ton,pripazi na klik koja se upravo odnosi na način na koji mediji izveštavaju o suicidu.

Kampanju zajedno sprovode omladinski centar Opens iz Novog sada, nevladina i volonterska organizacija Srce, inicijativa Za tebe važno je i Institut za javno zdravlje Vojvodine

Protokol o medijskom izveštavanju takođe bi trebalo da dodatno doprinese smanjenju stope suicida.

MInistar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je memorandum o saradnji sa Remom i klinikom Laza Lazarević u cilju mobilizacije relevantnih činilaca u ovoj borbi za manje stope suicida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu