Samoubistvo kao pošast među tinejdžerima - roditelji često prezauzeti VIDEO

Danas je svetski dan prevencije samoubistava, dr Aleksandra Dutina istakla je da je sve više mladih i tinejdžera u "čeljustima" depresije i anksioznosti, kao i da je posledica svega toga samoubistvo. Razloga za to kako kaže može da bude jako puno, ali da je u svemu tome najbitnija roditeljska briga.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Psihijatar Dutina istakla je da pokušaju samoubistva obavezno prethodi duži period suicidalnih misli, ali i da polovina ljudi koja pokuša da izvrši takav čin prethodno kaže svom odabranom lekaru ili psihijatru, ali upozorava da takođe postoje i one osobe koje ne govore o tome nikome.

"Da bismo znali da neko ima takve misli, a ne podeli to sa nama, bitno je da vidimo da li ima neko ponašanje koje sugeriše na nešto drugačije. Osobe obično imaju neke proene u ponašanju", rekla je ddoktorka za "TV Prva".

Samoubistvu kaže Dutina, prethodi depresija, anksioznost, nekada i bolesti zavisnosti. Tvrdi da kod takve osobe obično može da se primeti nedostatak energije, kao i da socijalni život drži po strani.

"Postoje i trenuci krize, kada se osoba susreće sa nekim situacijama u kojima postoji povećan rizik od toga da osoba sebi oduzme život", naglašava Dutina.

Dutina ističe da osoba koja duži period ima suicidne misli, obično ima "skučenu" i sivu sliku sveta, te da u takvoj situaciji obično ne vidi izlaz i rešenja. Savetuje da je dobro da se osobe obrate nekome u koga imaju poverenja, članu porodice ili najboljem prijatelju.

Upozorava takođe da su tinejdžeri zapravo najlabilnija grupa, jer su u tim godima izloženi ili velikim traumama, ili vršnjačkom nasilju koje dovodi do izbegavanja odlaska u školu.

"Deca tog uzrasta razvijaju simptome depresije, tada dete gubi motivaciju za školu, popušta, ne želi da se viđa sa drugarima. Signali na koje roditelji treba da obrate pažnju jesu da dete nekada može i previše da spava, nekada čak i premalo, ne jede dovoljno", savetovala je Dutina.

Upozorava i da se deca vrlo često povlače u sebe, ali da roditelji ne umeju da konstantuju to na vreme i da onda dolazi do probema.

"Roditelj treba da bude oslonac i sigurnost tinejdžeru koje treba da zna da od staratelja može da dobije odgovor bez osuda", zaključila je Dutina.

Opširnije u videu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu