Gejtsova fondacija finansirala istraživanje: Vakcine važne za mentalno zdravlje

Vakcina protiv kovida 19 pozitivno utiče na mentalno zdravlje imunizovanih Amerikanaca, čak i nakon prve doze, objavio je Univerzitet Južne Kalifornije.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Shutterstock,/oasisamuel
Foto: Shutterstock,/oasisamuel

Pročitajte još:

"Klinička slika se nije promenila, ali je virus zarazniji" VIDEO

Novavaks započela ranu fazu studije kombinovane vakcine

Istraživanje koje je finansirala fondacija Bila i Melinde Gejts sprovedeno je na oko 8.000 Amerikanaca,

"Vakcinacija može da poboljša kvalitet života, rezultate na poslu, omogući ljudima da nastave s uobičajenim aktivnostima, da postanu društveno aktivniji, vrate se u kancelariju ili da se zaposle", rekli su naučnici.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je da su "epidemiološke mere, poput fizičkog razmaka, nužne u suzbijanju pandemije", ali i da "kod ljudi stvaraju osećaj izolacije i usamljenosti i mogu da izazovu stres i anksioznost".

Vakcinacija može da spreči te štetne posledice, uključujući "nedostatak intimnih kontakata" za koje stručnjak sa Sorbone Luiz Kirš i kolege sa Univerziteta u Londonu kažu da je "povezan s pojačanom anksioznošću i većom usamljenošću".

Studija Kirš, sprovedena tokom prvog zatvaranja prošle godine, ukazuje na "važnu ulogu interpersonalnog i naročito intimnog kontakta u stresnim vremenima".

"Intimni, nasuprot prijateljskom i profesionalnom kontaktu bio je najmanje uskraćen u pandemiji, ali upravo ovi drugi su se pokazali najvažnijim za psihološko zdravlje", piše u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu