Pritisak u sportu proizvodi stres i teško psihičko stanje VIDEO

Gotovo svi mediji su objavili vest da je uplakana teniserka Naomi Osaka posle eliminacije sa US Opena objavila da ponovo uzima pauzu. To je izazvalo buru oprečnih komentara u javnosti, međutim dr Marjana Mladenović koja je sportski psiholog kaže da je zapravo potpuno normalno uzimanje pauze.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto:Printscreen/Prva televizija
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pritisak u sportu je kažu neki normalna stvar, međutim to može da ostavlja velike posledice po psihu sportiste, često javnost burno reaguje na informaciju o tome kako neki sportista odustane od takmičenja, ali dr Mladenović tvrdi da je odustajanje jedna normalna stvar.

"Naravno da je normalno, svaki sportista bi trebalo da osluškuje svoje telo i psihu, pa da onda donosi doluke o narednom koraku, da ne bi došlo do izgaranja ili povrede", rekla je ona za "TV Prva".

Napominje i da sportisti uglavnom osećaju različitu vrstu odgovornosti.

"Sportisti sa sobom nose različite vrste odgovornosti, to takođe zavisi i od toga kakva je neko osoba, tako da je individualno kako se neko nosi sa tim", rekla je ona.

Ističe i to da što je neko odgovorniji, njemu u deliću sekunde prođe prema kome je sve odgovoran, "to bi trebalo da bude čast i ponos kada gledamo sa neke naše strane, međutim to je dosta stresno", tvrdi doktorka.

Doktorka je savetovala da sportisti osluškuju sebe, kao i da pronađu neku meru u postizanju ciljeva, jer, kaže, da ako se sportista forsira da dostigne određenu tačku uspeha i do nje ne dolazi, posledica je teško psihičko stanje.

Kondicioni trener Stefan Markuljević, tvrdi da je kroz svoj dugogodišnji rad sa sportistima imao prilike da se susretne sa mnogim izazovima.

"Ljudi obično vide samo terasu, vide samo uspeh, ali ne vide koliko se sportista i čega se sve odrekao da bi došao do toga. To su sati i sati na terenu, ponekad i bez normalnog detinjstva koje obično imaju deca, velika su to odricanja", rekao je Markuljević.

Opširnije o tome, pogledajte u video prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 4 idi na stranu