Psiholog savetuje: "Suočite dete sa situacijom, ali naglasite značaj života" VIDEO

U Valjevu se za dan dogodio fizički obračun u kovid-ambulanti, samoubistvo jedne žene u bolnici, trovanje tinejdžerke koja je popila šaku antidepresiva. Valjevo je, po svemu sudeći, u ovom trenutku, slika cele Srbije.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/Prva TV
Foto: Printskrin/Prva TV

"Ova situacija je delom posledica onoga što se dešava na globalnom nivou. Neko nije dovoljno čuo, razumeo, ispratio situaciju tog deteta, svi smo zabrinuti, svi smo u svojim problemima i dilemama i niko nije stekao utisak da ovo dete možda ima depresivne reakcije. Možda je ovo samo reaktivni poziv za pomoć jednog adolescenta, možda nije nužno duboko depresivno reagovanje. Ako je u pitanju depresija, moraju da se uključe antidepresivi i razgovori sa psihoterapeutima. Ono što roditelji mogu da učine je da se bave detetom ozbiljnije, da prate, da se trude da razumeju i čuju potrebe tog deteta", kaže Mirjana Stojanović, psiholog i psihoterapeutkinja koju je ugostila TV Prva.

Kako kaže, kod adolescenata je kognitivni aspekt dosta razvijen, sa adolescentima se može razgovarati kao sa bilo kojom drugom odraslom osobom.

"Oni treba da budu suočeni sa težinom opasnosti, sa slikovito objašnjenim šta sve ova situacija može da prouzrokuje. Roditelj treba da naglasi značaj života - da je to iznad bilo kakvog druženja u ovoj situaciji. Ukoliko je dete mlađe, treba se pozvati na iskustvo, ono što je detetu poznato. Ako detetu nešto oduzimamo, treba da mu pružimo zamenu, nešto drugo, da pružimo neku alternativu, drugi vid zabave u kući na način koji je sad moguć. Roditelj treba da stvori atmosferu sigurnosti u meri u kojoj je to moguće jer naravno, i odrasli ljudi su zbunjeni", konstatuje psiholog.

Ovo je, smatra ona, period za vežbanje strpljenja i vraćanje duševnog mira, a "smirenje je spas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu