"Obezbediti podršku osobama sa mentalnim invaliditetom tokom vanrednog stanja"

Platforma organizacija civilnog društva za saradnju sa mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava obraća se nadležnim ustanovama da preduzmu dodatne mere socijalne zaštite kojima bi se garantovao kontinuitet podrške osobama sa mentalnim invaliditetom na bezbedan način tokom trajanja vanrednog stanja, kako zbog zaštite njihovog zdravlja ne bi došlo do kršenja osnovnih ljudskih prava i diskriminacije.

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ sabphoto
Ilustracija: Depositphotos/ sabphoto

Apel je pre svega upućen Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja,

Pozivajući se na potvrđena sazanja u saopštenju se navodi da su pojedine ustanove socijalne zaštite "povukle korisnike stanovanja uz podršku nazad u institucije", kao i da ova mera predstavlja prekomernu i nesrazmernu intervenciju.

"Mera zadire u pravo na život u zajednici, u širem obimu nego mere određene široj populaciji", navodi se.

Iz toga razloga, oni su pozvali i ustanove za smeštaj, ali i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se mere koje podrazumevaju ograničenja koja nisu neophodna ne sprovode.

"Pozivamo ustanove za smeštaj i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da ovoj posebno osetljivoj populaciji u što većoj meri omoguće razumna prilagođavanja i pružanje adekvatne podrške u uslovima proglašene izolacije, te da se uzdrže od svih ograničavanja koja nisu apsolutno neophodna."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu