"Kod Amerikanaca postoji mit o poštenom pojedincu sa oružjem koji će zavesti red"

Dok građani širom sveta kupuju brašno i toalet papir, Amerikanci stoje u redu ispred oružarnica. Ljudi se plaše socijalnih nemira zbog pandemije, pa se zato oružje prodaje znatno više nego pre.

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen, Prva TV
Foto: printscreen, Prva TV

Pročitajte još: Posle toalet-papira - puška: Amerikanci pustoše prodavnice oružja i municije VIDEO

Kada strah prelazi granicu koja je poželjna? Kada nam je koristan, a kada nam postaje prepreka?

"Kod svakog čoveka postoji doživljaj da ukoliko ima oružje, da je moćniji od drugih, da je nezavisniji. Međutim, čini mi se da ovaj put govorimo o jednom vidu kulturološke pojave", objašnjava dr Aleksandar Misojčić situaciju u SAD za Prvu TV.

"Tu veliku ulogu igraju mitovi, a čini mi se da kod Amerikanaca postoji živi mit o nekom pravednom, hrabrom, poštenom pojedincu sa oružjem koji će se pojaviti tamo gde je situacija izmakla kontrli i gde će uvesti neki red", kaže on.

Kako kaže, mit o Divljem zapadu kod Amerikanaca ima neku nit i danas.

"Na primer, u istočnoj Evropi je dugo bio komunizam, sistem koji je sebe smatrao najhumanijim mogućim. U SAD je stvar malo drugačija, neguje se individualizam", smatra Misojčić.

"Pojedinac ne raste sa bilo kakvim očekivanjima od države, izuzev da ostvari neki svoj poencijal, kvalitet, i tako ostvari američki san. U tom smislu, oslonjeni na individualnost, i u ovakvim situacijama oni pokazuju tendenciju da se zaštite tako što će da uzmu stvar u svoje ruke ako zatreba", dodao je.

Ipak, strah je do neke mere i dragocen, kaže.

"Strah služi da nas upozori i pozove na neki vid adaptacije. Strah je, čini mi se, nešto što je u ovom trenutku željeno. Ono što nije željeno to je panika i gubitak kontrole na ličnom ili indiviualnom nivou", rekao je Misojčić.

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu