TV reprize i poznate praznične pesme mogu pomoći ljudima koji pate od demencije

Božić može biti uznemirujuće vreme za osobe sa demencijom. Ali stručnjaci kažu da pevanje uz božićne pesme može podstaći "emocionalne uspomene", piše BBC.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: depositphotos/AndrewLozovyi
Foto: depositphotos/AndrewLozovyi

TV reprize i poznate praznične pesme mogu pomoći ljudima koji pate od demencije podstičući uspomene i održavajući mozak aktivnim. I dok se ljudi sa demencijom možda ne sećaju tačnih detalja filma "Divan život" (It's a Wonderful Life), možda se sećaju kako su se osećali na kraju filma.

Direktor engleske Nacionalne klinike za demenciju, profesor Alister Berns, kaže da Božić ponekad može biti čudan ili zbunjujući za one koji žive sa demencijom. Mnogo društvenih angažmana i neprekidan tok gostiju koji dolaze i odlaze može da bude uznemirujući.

Ali kaže da gledanje poznatih filmova ili pevanje uz omiljene pesme mogu pomoći da se praznična sezona olakša.

"Ljudima sa demencijom teško je da prate zbrkane razgovore usred haosa i buke Božića i mogu na kraju da se osećaju isključenima", kaže profesor i dodaje:

"Okupljanje porodice da biste gledali najomiljeniji klasični film, prelistali stari album sa fotografijama, igrali porodičnu igru ili čak i pevali uz omiljenu pevačicu mogu pomoći svima da se osećaju kao deo zabave."

Stručnjaci kažu da su emocionalni detalji omiljenog filma ili pesme ostali upisani u naše misli.

Ponovno podsećanje poboljšava osećaj povezanosti sa drugim ljudima, što je važno kako za osobe sa demencijom, tako i za njihove prijatelje i porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.