Pletenje nas čini srećnijim i opuštenijim, a odvraća i pažnju od bola

Iako se pletenje obično smatra hobijem starijih osoba, ova aktivnost izuzetno je korisna za sve koji su pod stresom, anksiozni ili imaju slične probleme. Mnogi su se zainteresovali za istraživanje terapijske prirode ove ležerne aktivnosti koja uključuje iglu i pletivo.

Izvor: Klix
Podeli
Foto: depositphotos/ littleny
Foto: depositphotos/ littleny

Rezultati do kojih su došli britanski naučnici pokazuju da se 81 odsto ispitanika osećalo srećnije i opuštenije zahvaljujući pletenju.

Istraživači koji su svoju studiju objavili u naučnom magazinu British Journal primetili su da postoji značajna veza između učestalosti ove aktivnosti i smirenosti, pri čemu su osobe koje često pletu imale bolju kognitivnu funkciju.

"Pletenje ima značajne psihološke i socijalne koristi koje mogu doprineti boljem i kvalitetnijem životu. I kod veštih pletača, a i kod onih koji se time bave kada žele da ispolje svoju kreativnost ono ima terapeutski potencijal", navedeno je u studiji i poručeno da ovo područje treba dalje istraživati.

U Velikoj Britaniji su lekari ohrabrivani da pletenje propisuju kao preporuku svojim pacijentima jer donosi korist i fizičkom zdravlju ljudi. Na primer, oni koji pate od artritisa rekli su da ih pletenje odvraća od hroničnog bola.

Pletenje kao sredstvo odvlačenja pažnje može pomoći i u smanjenju osećaja usamljenosti i izolacije, što je čest problem s kojim se susreću stariji ljudi. Pušači su takođe kazali da im pletenje pomaže u manjem konzumiranju cigareta jer su im ruke zauzete.

Neuropsiholog Ketrin Keri Levisaj rekla je za CNN da su aktivnosti poput pletenja značajne jer istovremeno uključuju različita područja mozga - memoriju, raspon pažnje, procesuiranje, rešavanje problema i još mnogo toga.

Kako nas pletenje usrećuje? Poput mnogih aktivnosti, ono podrazumeva stvaranje nečega od početka, a to pokreće oslobađanje dopamina u mozgu. Na taj način primamo prirodni antidepresiv, odnosno na nemedicinski način stimulišemo centar nagrađivanja.

Iako se to može povezati i s drugim kreativnim hobijima, poput slikanja i pisanja, proces stvaranja kod pletenja i šivenja je drugačiji, odnosno manje spontan jer uglavnom uključuje pokrete koji se ponavljaju, a to može podići nivo serotonina u mozgu.

Osim toga, pletenje opušta i smiruje previše aktivan um, jer nas tera da se koncentrišemo na ono što trenutno radimo. Ta radnja oslobađa od negativne energije jer predstavlja izvor kreativne pozitivnosti, imate osećaj da ste nešto postigli. Ritmično ponavljanje pokreta umiruje i dovodi do blagog "padanja u trans". To takođe ujednačuje srčani ritam i usporava disanje.

Završeni posao pruža zadovoljstvo i samopouzdanje, baš kao i primanje pohvala i komplimenata od drugih ljudi kada proizvod završite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.