Četiri namirnice koje najbrže nadoknađuju vitamin A

Vitamin A je vitamin rastvorljiv u mastima koji je deo mnogih funkcija našeg organizma. Znamo da kada želimo da jačamo imunitet trudimo se da pojačamo unošenje vitamina C, ali da li znamo šta je sa vitaminom A?

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
  1. @Gospodar Zarin

    Konacno i od tebe neki pametan komentar. Bravo! I samo tako nastavi, nemoj da se predajes.
    (Lepi Lane, 19. oktobar 2021 08:59)

    # Link komentara

  2. Od pomenute 4 namirnice, samo jaja zaista mogu da nadoknade vit A. Što se zeleniša&sl.krompira&šargarepe tiče, ne bi pomoglo ni 10kg. Niko ne može da nadoknadi deficit vit. A iz povrća&voća, zato što je apsorpcija beta karotena minimalna. Manje od 5% je sposobnost organizma da pretvori beta karoten u retinol (aktivna forma vitamina A). Zato se retinol direktno unosi iz mesa, jetre posebno, bakalara, sira, a naročito ovčijeg itd. Dakle nikakvi suplementi sa beta-karotenom, voće ili povrće neće pomoći - apsolutno su beskorisni.
    (Gospodar Zarin, 18. oktobar 2021 21:33)

    # Link komentara

  3. Jedan molekul beta karotena bi u idealnom slucaju trebao da se podeli tacno na pola u ljudskom organizmu pa da se dobiju dva molekula retinola (vitamina A). Medjutim to se u ljudskom organizmu desava u samo 20-30% slucajeva a ostalo samo zapusi receptore za retinol. Prema tome, beta karoten se moze smatrati za jos jedan od bezbroj biljnih toksina i trebalo bi ga izbegavati, posebno trudnice i stariji.
    (Slobec, 18. oktobar 2021 21:15)

    # Link komentara

  4. Džigerica, jaja, punomasni mlečni proizvodi, masna riba, pa sve ostalo. Dakle, masna hrana. Biljni izvori daleko zaostaju i ako zajedno sa njima ne pojedete nešto masno, džaba ste krečili.
    (Gaga, 18. oktobar 2021 20:27)

    # Link komentara