Polen je u vazduhu, kreće opasno vreme; Doktorka za B92.net: "Mere zaštite - izbegavanje"

Trenutno je mnoge građane uhvatila alergija na ambroziju, a koncentracija polena u vazduhu je iznad prosečnih vrednosti. Dr Mila Đorović Škurtić upozorila je da se u ovo vreme javlja polen korova i da oni najosetljiviji treba da uzimaju lokalnu terapiju barem tri nedelje pre početka simptoma, a ne kad već počnu.

Izvor: B92/ Milica Milosavljević
Pošaljite komentar
  1. Ove godine je stvarno gore nego ikad… Vec mesec dana imam problem da alergijom, svrbe me oci, nos, gusim se cim se otvori prozor u stanu. Pijem presing ali nista ne pomaze…
    (Andrea, 15. septembar 2021 10:43)

    # Link komentara

  2. Ove godine je stvarno gore nego ikad… Vec mesec dana imam problem da alergijom, svrbe me oci, nos, gusim se cim se otvori prozor u stanu. Pijem presing ali nista ne pomaze…
    (Andrea, 15. septembar 2021 10:43)

    # Link komentara

  3. Na pitanje kada početi sa uzimanjem terapije radi sprečavanja,dakle, oko 3 nedelje pre početka očekivanih simptoma,konkretno za ambroziju je trebalo već u prvoj polovini avgusta,cak i ranije početi.
    (Mila, 14. septembar 2021 16:03)

    # Link komentara

  4. Sada nailazi nepovoljno vreme za osobe koje su osetljive a takodje imaju alergijske reakcije koje prave problem i stvaraju mnogima nervozu ali i to mozemo resiti uz vitamine, monerale i prirodne suplemente. Posto korona ne jenjava i ne posustaje samo treba da koristimo proverene i priridne suplemente, to jest medicinske gljive Agaricus za alergiju, hericium, i reishi gljive, koje ce nam dosta pomoci da zastitimo zdravlje i jacamo nas imunitet, od virusa, alergena i bakterija
    (Radmila, 14. septembar 2021 15:46)

    # Link komentara

  5. Alergičan sam na ambroziju od 2006. Sve isprobao. Ove godine mi alergolog preporučila sprej Dymista, ali da krenem 20. jula samo ujutru, pa onda od 20. avgusta do 20. septembra i ujutru i uveče. I bez tableta. Sprej je odvratnog ukusa, iz nosa pređe u grlo, mnogi odustanu. Manje ga osećam kad zabacim glavu i špricnem. Simptomi su mi minimalni, jedino me povremeno zasvrbe oči, ali vrlo, vrlo podnošljivo vs. kopanje očiju prethodnih godina. Ovo mi je najbolja godina do sada. Nisam popio nijednu tabletu. Jedan savet: izbegavajte pivo, prepuno histamina.
    (samo kažem..., 14. septembar 2021 10:14)

    # Link komentara

  6. samo niksar. pola tablete dnevno (od cele tablete mi se spava, pola je ok). spaslo me.
    (isto maja, 14. septembar 2021 10:03)

    # Link komentara

  7. Uprkos savetima doktora da izlečenja nema samo lekovi doživotno eksperimentisao sam malo sa ishranom. Zaključak je da se mogu dosta ublažiti simptomi, čak i istrebiti, a ishranu treba prilagoditi doktorskim savetima, nema brze i industrijske hrane, što više voća i povrća, ako moraju žitarice onda kvalitetnije (ne pšenica), manje mlečnih proizvoda pogotovo mleka, bez kikirikija i naravno bez alkohola i cigara.
    (Sekula, 14. septembar 2021 08:56)

    # Link komentara

  8. Postoji rešenje u vidu injekcija ili vakcina ali vakcina se radi prema analizi vaše krvi i takvu vakcinu primite ,to je radio naš " torlak" da li sada radi ne znam proverite pa javljajte na portale dnevnih listova da što više naroda zna
    (S R B I N, 14. septembar 2021 08:46)

    # Link komentara

  9. Mislio sam da je i to nestalo od kada je pocela korona. Nije losa ova pandemija jer su mnoge bolesti nestale.
    (coa, 14. septembar 2021 08:44)

    # Link komentara

  10. ulje crnog kumina, quercetin, kurkumin, jaja japanske prepelice, bromelain, reishi i list koprive. probajte nesto od ovih preparata i vidite sta vam odgovara. Koristim ulje crnog kumina i mnogo mi pomaze.
    (objavite mi komentar, 14. septembar 2021 08:38)

    # Link komentara

  11. A kako bi bilo da se taj korov počupa na vreme, a ne da se svake godine preporučuje izlazak iz zemlje na dva meseca?! Svašta stvarno, čitava polja ambrozije možete videti u Vojvodini, ljudi i ne znaju šta im raste po njivama jer ih niko ne edukuje. Lepo ili neka kazna ili nagrada, sistem neki da se napravi da se to reši. Mnogo smo nesposobni, a i inteligencija nam je upitna svima kolektivno...
    (Sloba, 14. septembar 2021 08:30)

    # Link komentara

  12. Ja nisam alergican,ali sam zadnjih dana ambroziji davao po gasu trimerom i ponekad kijam.
    Alergija se leci tako sto se korovi unistavaju u okolini u kojoj zivite.
    (Zapusteni putevi i prilazi.., 14. septembar 2021 08:27)

    # Link komentara

  13. Nisam lekar ali posto i ja ne mogu po kortikosteroide do lekara koristim sprej nasonex, prsnes u nos, meni pocinje da deluje drugi treci dan i mnogo je bolje. Kinem ponekad ali zivim normalno. Opet kazem nisam lekar ali ako hoces probaj na svoju odgovornost. Imas ga u svakoj apoteci oko 1000 din je.
    (rajane druze, 14. septembar 2021 08:15)

    # Link komentara

  14. Najbolje je otići na more na mesec i po, ako to ne može radite sledeće:
    Uzimajte polen par meseci pre pojave alergena, kako bi navikli organizam.
    Tusirajte se nakon ulaska u kuću i perite kosu.
    Skinite spoljnu odeću i ostavite na terasi a unutra boravite u pizami.
    Nabavite precistac vazduha i držite upaljene klime ceo dan na 25C.
    Izlazite napolje samo kad morate.
    Izbegavajte alkohol i gazirano.
    Koristite neki sprej ujutro tj kad je najjaca koncentracija i samo kad bas morate a ne kao sto kažu da se trujete mesecima.
    (Manager, 13. septembar 2021 23:24)
    Onda mi je lakše priatelju da se obesim.
    (Back in Black, 14. septembar 2021 07:58)

    # Link komentara

  15. Za nos je najbolji melem na prirodnoj bazi iz manastira Ravanica.
    (Milos, 14. septembar 2021 07:47)

    # Link komentara

  16. Dobronameran savet: Odite do bolnice za plucne bolesti na Zvezdari ko moze, pregled alergologa i prepis imunoterapije za alergiju uzmite. Imunoterapija se koristi u periodu oktobar-mart i tada uzimate kapi koncentrovane onoga na sta ste alergicni. Tako se kroz 4-5 godina izgradi imunitet. Meni je veoma pomoglo za prolecne alergije, vise ih i nemam. Sto se ambrozije tice jos uvek imam alergiju, ali znatno manjeg intenziteta. Srecno.
    (Vlada, 14. septembar 2021 07:41)

    # Link komentara

  17. U zatvorenom prostoru resenje je Blueair prečistač vazduha! Imam i u stanu i u kancelariji i nema alergije.. ali zato kad izdajem napolje, odmah me iziritira.. resenje za napolje su antihistaminici i kortikosteroidi retard oblika koji drže imunitet pod kontrolom oko mesec dana..
    (drDado, 14. septembar 2021 07:27)

    # Link komentara

  18. Kortikosteroidi. Jedini spas.
    (Rotkvarija, 14. septembar 2021 07:07)

    # Link komentara

  19. Vidim da se pojedinci srde na Doktorku. Nema potrebe. Zena zna da tu pomoći nema. To nije bolest, to je patnja. Kao neko ko se 46 godina pati sa polenskom alergijom, tvrdim pomoći nema. Mogu samo da se ublaže simptomi. Sve sam mogao da izdržim ali svrab u očima nikako. Ko može neka nabavi kapi za oči CromoHEXAL augentrophen. Pomaze
    (Dusan, 14. septembar 2021 07:00)

    # Link komentara

  20. imam isti problem koji se pojavio oko 34.te godine. mene interesuje kako to da kao deca to nismo imali? po ceo dan smo bili napolju, boravili na selu. da li je ambrozije tada bilo manje? ili je biljka evoluirala u medjuvremenu?
    najgore u celoj ovoj prici je to sto sam, a verujem i svi ostali koji su alergicni, bukvalno iznuren od pocetka avgusta do sredine septembra.
    (da, moje ime, 14. septembar 2021 06:58)

    # Link komentara

  21. Ulje crnog kima (kumina) uzimati svaki dan dva-tri meseca pre početka i sve vreme tokom aktivnosti polena (sredina avgusta do skoro do kraja septembra). Radim to 9 godina i najjače što sam imao za to vreme je 5% simptoma (svrab nosa i poneko kijanje) i to poslednje dve godine. 7 godina bez ikakvih simptoma. Pre toga sav horor koji navodite.
    (ulje crnog kima, 14. septembar 2021 06:55)

    # Link komentara

  22. I meni krenulo oko 35. godine,uzas.Sad imam 47.Prve dve godine mi se vratila i astma,a reakciju na ocima ne mogu da opisem,kao da sam boksovao u 12 rundi.Sad je dosta bolje i antihistaminik svakodnevno,bez preskakanja resava posao.Jedne godine nisam osetio jer sam pio neki iz Nemacke,bas pravi razliku.
    (Realan, 14. septembar 2021 06:21)

    # Link komentara

  23. Imam 42 godine.. Bukvalno kod lekara nisam isao niti imao potrebe Ali pre par godina I kod mene pocne ta alergija.. Znaci prosle, jesen nos non stop curi, kijanje.. Tako da pre Sam na more isao iskljucivo leti.. Nikad mi nije padalo napamet da idem van leta.. Ali sad idem I na prolece I jesen koliko mogu jer se tamo preporodim
    (Nikola, 14. septembar 2021 05:58)

    # Link komentara

  24. Raspadam se vec 7 dana. Sinusi kao da me gusi neko, grlo, oci. Malaksalost i cudno stanje. Svaki septembar isto vec par godina. Nije Severina blesava sto je pobegla od ambrozije.
    (Betis, 14. septembar 2021 04:08)

    # Link komentara

  25. Zasto jednostavno ne stavite masku umesto sto pijete sve i svasta?
    (Vlada, 14. septembar 2021 03:55)

    # Link komentara

  26. Prijateljski predlog za sve. Inhalacija, ne samo kod tegoba s polenom vec i sa sinusima kao i za jačanje imuniteta
    Svaki dan po 15min: u lonac sa kipućom vodom ubaciti 2 velike kašike bosiljka, nekoliko kapi eukaliptusovog ulja i 2 velike kašike himalajske soli... Pokriti se peškirom i udisati
    Pozdrav
    (sava, 14. septembar 2021 01:36)

    # Link komentara

  27. Kao neko ko pati od alergija godinama, ne mogu da verujem koliko lekari daju ofrlje i polovične savete ljudima.

    Prvo, morate da isporate fizološkim rastvorom nos bar 2x dnevno (ujutru i uvece) a po potrebi i tok dana. Pitati u apoteci za detalje korisćenja, da ne objqsnjavam sad.

    Drugo, OBAVEZNO neki antihistaminik. Nixar ne uspavljuje. U jeku ambrozije 2 dnevno, ujutru i uvece.

    Trece, OBAVEZNO sprej sa kortikosteroidima. 2x1 u svaku nozdrvu ujutru.

    Garantovano nestaju simptomi alergije za 90%, a kod nekih i 100%.

    Posto ste zakasnili za ovu sezonu, sledece godine krenite sa svim ovim od polovine jula i garantovano ste spaseni, pricam iz licnog iskustva. Volela boh da mi je neki lekar sve ovo nacrtao,ai nazalost godine su prosle dok nisam dopila ovu terapiju.

    Ne zezajte se sa trpljenjem alergije jer ona nece proci vec samo posle 10ak godina vodi u sigurnu astmu ako nije pod kontrplom.

    Srecno svima.
    (Nikolina, 14. septembar 2021 00:03)

    # Link komentara

  28. Imas diplomu i zvanje doktora i ladno kazes da je vazduh pun polena, a kao zastitu navedes izbegqvanje alergena????
    (Vaše ime, 13. septembar 2021 23:29)

    # Link komentara

  29. Najbolje je otići na more na mesec i po, ako to ne može radite sledeće:
    Uzimajte polen par meseci pre pojave alergena, kako bi navikli organizam.
    Tusirajte se nakon ulaska u kuću i perite kosu.
    Skinite spoljnu odeću i ostavite na terasi a unutra boravite u pizami.
    Nabavite precistac vazduha i držite upaljene klime ceo dan na 25C.
    Izlazite napolje samo kad morate.
    Izbegavajte alkohol i gazirano.
    Koristite neki sprej ujutro tj kad je najjaca koncentracija i samo kad bas morate a ne kao sto kažu da se trujete mesecima.
    (Manager, 13. septembar 2021 23:24)

    # Link komentara

  30. Kakve preporuke i saveti, jedino me to više iziritira od alergije, neko ko je nema ne može shvatiti nikad koliko izludjuje. Inače meni četvrta nedelja patnje, prvi put dobio u 31 godini. Antihistaminici ne pomažu, po kortikosteroide da idem kod doktora ne mogu zbog korone.Jedini spas na moru, ali ne može ni to ove godine.
    (rajan, 13. septembar 2021 23:23)

    # Link komentara

  31. i onda ovog leta prvi put u 43. godini - alergija na ambroziju.
    (Nikada do sada, 13. septembar 2021 23:07)

    # Link komentara

  32. Konstantan umor i iritiranost. Hoću oči da izgrebem noktima koliko svrbe. Od antihistaminena mi se spava. Doktorka mi rekla da odem iz zemlje na dva meseca samo što to nije napisala u izveštaju.
    (me, 13. septembar 2021 22:51)

    # Link komentara

  33. Мало сте закаснили, амброзија је скоро завршила своје за ову годину.
    (МићоРС, 13. septembar 2021 22:50)

    # Link komentara

  34. Dajte neko rešenje za alergiju na ambroziju. Poludećuuuu. Da li je moguće da u 21 veku ne postoji neko rešenje za rešavanje ovog problema. Dobio sam alergiju pre 7 godina, ranije nisam imao problema. Ne znam šta da radim, pijem tablete, ubrizgavam neki sprej u nos, ludiiim.
    (Ambrozije, 13. septembar 2021 22:48)

    # Link komentara

  35. Evo za mojih 28 godina nikada nisam imao problem, nazalost od ove godine krenula alergija na ambroziju.
    Alergije - bolest 21. veka.
    (Beogradjanin, 13. septembar 2021 22:42)

    # Link komentara

  36. A sto placamo institucije da ne rade svoj posao, kao sto je suzbijanje korova? U ovoj drzavi sve lezilebovici.
    (Paranormal Dimension, 13. septembar 2021 22:38)

    # Link komentara

  37. Šteta što se država ozbiljnije ne pozabavi ovim velikim problemom.
    Procene su da samo u Srbiji preko 700 hiljada ljudi ima problem sa ambrozijom, verovatno i više.
    Hrvatska je problem ublazila otkupom stabljika ambrozije od gradjana, a Italija na jos bolji nacin.
    Pošto ambrozija potice iz severne Amerike i od 19. veka se polako siri svuda po svetu praveci probleme, uglavnom nema neprijatelje. Medjutim u severnoj Americi zivi buba Ophraella communa koje se hrani listom ambrozije i koje je tek nedavno (2013) stigla na sever Italije verovatno avionom. Prema procenama naucnika nivo ambrozije se smanjio za nekih 80-100% do 2015. godine. Pritom nije ugrozio nijednu drugu kulturu. U Kini sistematski se bava gajenjem i distribucijom ove bube kako bi unistili ambroziju i kao korov i kao alergen.
    Naravno, znajuci koliko bilo koju vlast u Srbiji boli ona stvar za narod koji se pati, mi cemo krenuti ovim putem za jedno dve tri decenije.
    (Nick, 13. septembar 2021 22:35)

    # Link komentara

  38. nema ambrozije itt sve je spakovano u covid.
    (strucnost ispred politike, 13. septembar 2021 22:32)

    # Link komentara

  39. Doktorka, pitanje za vas:kako da znamo kada će da nam počnu simptomi???
    (Panta mlekadžija, 13. septembar 2021 22:29)

    # Link komentara

  40. Polen je opasan po zivot. Brzo da spalimo svo cvece a sve ljude da vaksinicemo protiv polena. Beton, betonm samo beton, beton deci treba.
    (Lola, 13. septembar 2021 22:12)

    # Link komentara

  41. Nikada nisam bio alergican na te stvari i onda sam sa 35 godina postao alergican na ambroziju.
    (Back in Black, 13. septembar 2021 22:11)

    # Link komentara

  42. ovo je zlo. Svake godine borba za goli opstanak :)
    (penzija, 13. septembar 2021 22:09)

    # Link komentara