Nova briga za lekare: Pacijenti u odmaklim stadijumima bolesti

Zbog nedavne izjave dr Danice Grujičić, direktorke Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, da je u prva tri meseca ove godine bilo više operacija karcinoma dojke nego ikada pre, zabrinula se javnost u Srbiji. Zabrinulost je podstaklo i istraživanje koje je ona navela - da će do 2025. godine biti potrebno zračenje za 40.000 pacijenata. Zašto je to tako i kakvo je stanje u manjim gradovima Srbije?

Izvor: dw.com
Pošaljite komentar
  1. @mint: Mislim na ovo dužan da zove na konsultacije, što pojedini doktori ne rade. Ne primete da pacijent ima još neki problem osim da gledaju organ za koji su specijalizirali. Ne treba mi doktor koji će da se raspline na sve strane, nego koji gleda čoveka kao kompletno biće i ako primeti neki simptom koji mu je čudan i ne slaže se sa dijagnozom, da uputi dalje.
    P.S. Ovo je bila žalba na zdravstveni sistem, smatram da nije dobar i da bitokratija guši rad doktora.
    (.., 1. jun 2021 06:22)

    # Link komentara

  2. @krenk: ali nikako nije od stresa, zagađene životne sredine, izgaranja na poslu i kod kuće, loše ishrane zbog nemanja para...
    (alapača u podznaku, 31. maj 2021 23:18)

    # Link komentara

  3. "kada će mo staviti prst na čelo i reći : KORONA JE ....,......"

    Zarazna. Eto, u tome je kvaka.
    (Tetka, 31. maj 2021 17:04)

    # Link komentara

  4. @.. sve si ispravno napisao osim ovo za specijalizacije. to nije nasa izmisljotina, a da si lekar shvatio bi zasto je to tako, apsolutno je nemoguce za jednog lekara da zna sve o svim organskim sistemima. u krajnjoj instanci i pacijent dobija goru uslugu ako ima lekara rasplinutog na sve strane koji lako moze da napravi previd u tom slucaju. opet, svaki lekar je duzan da zna bar minimum od svega i da zove u konsultaciju specijalistu druge grane ukoliko nesto nije u redu sa drugim organskim sistemom. zasto bih ja kao vaskularni hirurg trebalo da lecim povisen ocni pritisak ili giht. ili ti zamisljas da odes kod lekara kao kod svastara pa da ti o jednom odlasku resi sve. to tako nigde ne funkcionise i lose je po pacijenta.
    (mint, 31. maj 2021 15:37)

    # Link komentara

  5. kada će mo staviti prst na čelo i reći : KORONA JE ....,...... prema ostalim zdravstvenim problemima koje imamo. Ljudi moji osvestimo se već jednom
    (biciklista m, 31. maj 2021 14:40)

    # Link komentara

  6. Zdravstvo nam je u jako lošem stanju. Sve napisano se odnosi na državne ustanove. Prvo, kada pacijent dođe na pregled, doktor opšte prakse ga jedva i pregleda jer ima određeno vreme za svakog pacijenta a pride ne zna da pravilno koristi računar i 80% vremena im ode na pravilan unos šifri u program. Drugo, cilj im je zbog ove situacije da što više pacijenata bukvalno oteraju, da se niko ni ne pojavljuje. Treće, ako se pacijent uputi u bolnicu, sve analize što je radio, bolnica neće da prizna nego sve ispočetka sa analizama i tako u krug. Bolovanje naravno mora da otvori i zatvori lekar opšte prakse itd. Najveća primedba je što se lekari ne bave pacijentom kao osobom i kompletnim bićem nego ih zanima samo organ za koji su specijalizirali. A da ne pišem o tome da ništa nemaju po domovima zdravlja od lekova i npr gaza, hanzaplasta, rastvora... Zdravstveni sistem je decenijski sistematski uništavan i ko nema novca privatno da se leči, taj je nažalost završio.
    P.S. Čekanje u redovima, zakazivanje pregleda su posebna priča, kao da nas je n miliona pa se mora mesecima čekati na pregled.
    (.., 31. maj 2021 14:19)

    # Link komentara

  7. Meni je fascinantno sto najvise obolelih od raka dojke i jajnika imaju zemlje gde su devojke velikim brojem sponzoruse i opsednute fizickim izgledom. Dakle, Srbija, Bugarska, Moldavija i Rusija - najkancerogenije drzave sto se raka dojke tice. Verovatno ima veze sa tim sto se nase zene nezdravo hrane i masovno korisre brushaltere, ugradjuju silikone, oblace se u tesno i stalno zagadjuju kozu sa tonama sminke.
    (Krenk, 31. maj 2021 14:18)

    # Link komentara

  8. Здрав човек није тако профитабилан као болестан тако да само опуштено. Неки ће увек да зараде.
    (Najcrnji, 31. maj 2021 14:15)

    # Link komentara