1. Sećanje na scene iz crtaća i to doba, bez obaveza i tereta koji pritiska odraslog čoveka, spašavali su me od kad znam za sebe. S druge strane "Sunđer Bob" (odvratan crtani) i ova moderna "ostvarenja" sa "CartoonNetworka" iznedriće prilično drugačije i depresivnije ljude. U to, nema sumnje.
    (Scoper, 11. februar 2020 17:49)

    # Link komentara

  2. Zavisi gde. U Srbiji, i slicnim haoticnim zemljama, ne bi rekao jer de fakto zivimo u Gotamu, nasilje je na sve strane na ulici, u institucijama, na poslu... To utice na porodicu i ona postaje veoma nasilna ustanova gde deca najvise pate i porodica vise nije osnovna celija drustva vec problema i frustracija. Sa druge strane u razvijenim zemljama poput Francuske i Svedske agresivne bajke i crtaci itekak uticu na decu i jesu glavni uzrok nasilja kod dece jer su porodice izuzetno jake zbog drustva blagostanja i obilja.
    (Aron, 11. februar 2020 16:45)

    # Link komentara

  3. Koliko ja znam, ovakve stvari pomazu deci da eksternalizuju strahove i daje im alat za borbu protiv straha i anksioznosti. :)
    (Stepski vuk, 11. februar 2020 11:10)

    # Link komentara

  4. Ne znam mnogo o dotičnoj knjizi, ali samo ovo da kažem. Odrastao sam uz Tom i Džerija, Looney Tunes-e, Simpsonove, itd... I nikad mi nije palo na pamet (niti sam razmišljao o tome) npr. da uzmem pušku, da gurnem prste mladjeg brata u šteker, da napravim "bombu" i slične stvari koje su mogu videti u crtaćima koje sam nabrojao. A zašto je to tako, pa zato što me nisu vaspitavali crtaći nego roditelji, dok današnji roditelji samo puste crtane filmove deci ili im daju tablet da se igraju i tu prestaje svaka njihova obaveza i vaspitanje (čast izuzecima naravno).
     (Џони, 11. februar 2020 10:48)

    # Link komentara

  5. Kada sam bio klinja, odrastao sam uz Duška Dugouška, Diznijeve crtiće, mornara Popaja... Čitao sam i čitali su mi narodne bajke poput Biberčeta, Baš Čelik, Čardak ni na nebu ni na zemlji... Gledqo sam Ramba, Terminatora, Umri muški... Kada sam odrastao igrao sam razne igre na kompjuteru (Counter Strike, Quake...) I da li sam postao agresivni sociopata? Ne. Zašto? Pa zato što sam imao roditelje koji su me naučili šta je dobro, šta je loše i u čemu je razlika. I jer su moji roditelji bili tu da me saslušaju i pričaju sa mnom, igraju se i uopšte - da mi posvete vreme i pažnju.
    Ne možete biti roditelj tako što će te da gurnete detetu telefon u ruke samo da bi i vi mogli na miru da buljite u taj telefon.
    (Nomad, 11. februar 2020 09:55)

    # Link komentara

  6. Ovi sto su odgovorili sa NE,ili nemaju decu ili nikad nisu bili u decijem drustvu...
     (pojma nemaju, 11. februar 2020 09:28)

    # Link komentara

  7. A i pesmice tipa razbole se lisica su katastrofa, teski crnjak.
     (ls, 11. februar 2020 09:24)

    # Link komentara

  8. Zavisi kakvi crtaći i bajke.
    Neki da neki ne.
    Najzad, mnogo zavisi i od onoga ko čita bajke i komentarišu crtace detetu.
     (Beli, 11. februar 2020 09:22)

    # Link komentara

  9. Mene više nervira što već godinama ne postoji ni jedan dečiji film u kome glavnom junaku:
    1. Oba roditelja nisu umrla
    2. Neko od roditelja je ubijen
    3. Roditelja ubijaju u toku filma

    Ne znam u čemu je fora...
     (xx, 11. februar 2020 09:21)

    # Link komentara

  10. Kompijuterske igre da.
     (ona, 11. februar 2020 09:19)

    # Link komentara

  11. Znaci, svi oni koji su odgovorili sa da su agresivni. Svi smo odrasli sa Tim crtacima I bajkama.
    (Sanja, 11. februar 2020 09:16)

    # Link komentara

  12. mi smo kao mali u obdanistu svi gledali nindza kornjace, mocne rendzere, duska dugouska, itd. u manje vise svakom crtacu imate neki vid nasilja. bilo je agresivne dece, ali u manjini. tako da, definitivno nije do crtaca, inace bismo se svi tako ponasali. Nek potraze oni uzrok negde drugde.
    (roditelji_su_najodgovorniji, 11. februar 2020 09:14)

    # Link komentara

  13. U vremenu kad su ljudi bili plemenitiji i duhovno bogatiji, prirodno su u deci videli ono najbolje o ljudima, a u amanet su im ostavljali dušu i srce, kao Dizni Volt, kakvi su bili svi crtani filmovi posle 2WW...
    Danas otrovi sebičnosti, nebeskog egoizma navodne osvojene budućnosti, tehnološke, a od duše i srca ni traga ni glasa, samo glupost, koja degradira duh, do primitivizma... Seks, ubistva, dominacija materjalnim, osionim, bahatim, prostim animalnim pećinskim vrednostima... To ostaje kao talog koji nasleđuju naša deca kao uzor opstanka i vrednosti.
     (Mediocritical, 11. februar 2020 09:10)

    # Link komentara

  14. Šta mislite koliki uticaj na psihu dece (a i odraslih) imaju scene nasilja i ubistva koja su skoro obavezni deo svakog filma ili serije? Da se to ne emituje slobodno, već samo ograničeno na skupim projekcijama u bioskopima, mislim da bi mnogo, mnogo manje nasilja, ubistva i svega ostalog lošeg bilo kod nekih narednih generacija.
    (Saša, 11. februar 2020 09:03)

    # Link komentara

  15. Kakve sam borilacke akcione i horror filmove odgledao. Trebao sam da postanem Rambo psihopata i unistavam sve oko mene.... Al jok... Naprotiv...
     (s mile, 11. februar 2020 09:02)

    # Link komentara

  16. Ne podstiču njima bajke i crtani agresivnost već okruženje, vaspitanje, tv program, agesivni vršnjaci. Moja ćerka gleda Patrolne šape, Pelu prase, neke princeze ili kako se već zovu i redovno kontrolišem sve šta gleda....pa u crtanim filmovima koje smo mi gledali - Tom i Dzeri, Kojot i ptica trkačica...ima više agresivnosti nego to sto ona gleda. Da se bavimo se mi bolje drugim pitanjima i prethodno navedenim uzrocima
    (iggy, 11. februar 2020 08:52)

    # Link komentara