1. sta znam. moje dete je gledalo uz obroke jer je mrljavilo obrok SATIMA bez toga, jednostavno nece da zvace, ubi se zena spremajuci po 5 jela i dzaba, a uz YT pojede fino za 15ak min. Pricala je pre nego prohodala, maltene. Mislim da je individualno.
     (pitam, 4. februar 2020 09:41)

    # Link komentara

  2. @rekt - komentar koji je dala "ivana" vam sve objašnjava. Naravno, najlakše je (i za ovu državu najbolje) za sve kriviti učitelje i nastavnike. Takva deca će završiti i srednju školu, samo što posle toga teško da će moći (hteti) negde da rade osim ako ih ne uglave po stranačkoj liniji kao vrh stručnjake.
     (Kosta, 4. februar 2020 07:30)

    # Link komentara

  3. Kašnjenje u govoru znači da u mozgu nešto nije u redu, dodaje dr Ranko Rajović, autor NTC programa učenja." Gospodin Rajović, uz dužno poštovanje, vrlo često dolazi do zaključka na osnovu jedne premise. Albert Ajnštajn nije progovorio do četvrte godine, mnogi dečaci progovore mnogo kasnije, pogotovo ako nisu prvo dete, a da ne pominjemo dvojezičnu ili trojezičnu decu.
    (Boba, 4. februar 2020 06:15)

    # Link komentara

  4. @rekt
    Procitajte Zakon o ocenjivanju, i bice Vam jasno kako se bez ikakvog znanja moze zavrsiti skola. A ocenjivati se mora po zakonu.
    (Milutin, 3. februar 2020 20:44)

    # Link komentara

  5. "Kašnjenje u govoru znači da u mozgu nešto nije u redu, dodaje dr Ranko Rajović, autor NTC programa učenja."

    Pričam pričam pričam, uvek ima neko ko će čak i da plati za slušati. To pokazuje da nešto nije u redu sa mozgom, sva informacija je besplatno dostupna ali ako ne znaš šta tražiš nećeš ni naći.

    Sin mi je ćutao do treće godine i samo propričao, danas je CTO u Barnebys kompaniji sa 12.000€ mesečnom platom.

    O čemu vi to gospodine? :/
     (Swedenonline, 3. februar 2020 20:30)

    # Link komentara

  6. U nekom drugom tekstu je pisalo suprotno.
    To su samo tekstovi i statistike. Svi smo mi individue za sebe. Generalno, nije dobro, zavisi od slučaja do slučaja.
    (Vera, 3. februar 2020 19:20)

    # Link komentara

  7. Neka reši ministarstvo prvo udžbenika u školama koji se koriste... Čiji su i koliko su gramatički ispravni...
     (Nikola, 3. februar 2020 19:20)

    # Link komentara

  8. Koji drama queen lik, ajde molim te naucice valjda do punoletstva da govore, rodjak 6-oro dece od 3 do 15 ,svi telefone i tablete koristili, pricaju ko sva druga deca ,zdravi pravi normalni,plus telefoni ne zrace ni bliu kao nekad,nemaju danas roditelji vremena kao pre 100 godina a svakako ce deca biti na youtube po ceo dan pre ili kasnije ,bitno je sto vise prirode i otvorenog a u kuci svi visimo ili tv ili telefon ili komp ili tablet , da podsetim 2020 je godina, buducnost stigla ,kakva je takva je nasa je:)
    (Marko, 03. februar 2020 15:09)

    I ti ćeš takav da uzgajao decu. Alal ti ga. Ćerka mog druga ima 3 i po godine....samo gleda YouTube i mala je neverovatno asocijalna. Ne igra se sa drugom decom, samo bi da je pored mame i tate i da gleda neku Saru na YouTube.
    (Marko, 3. februar 2020 16:52)

    # Link komentara

  9. (rekt, 03. februar 2020 14:38)

    Ja dam jedan, jer u petom osnovne ne znaju tablicu mnozenja. PP služba, roditelji, inspekcija. I na odeljenjskom veću preprave na dvojku. Jasnije?
     (Ivana, 3. februar 2020 16:34)

    # Link komentara

  10. Kad vide na kakvoj prelepoj planeti i u kakvom odvratnom svetu zive...verovatno ostanu bez reci!
    (inat, 3. februar 2020 16:15)

    # Link komentara

  11. To se dešava jer se roditelji ne posvete detetu maksimalno, meni je klinac sa godinu i po već pričao po neku reč a sa dve godine sklapao i rečenice pa bi me svi gledali u čudu kako njihovo dete od 3-4 godine nije na tom nivou, ali zato nije pogledao ništa od crtaća gde bi blenuo u one psihodelične slike koje umrtve i hipnotišu dete i uspore njegov razvoj, već isključivo stalan rad sa njim, treba mu stalno pričati, pevati, igre koje podstiču razmišljanje i videćete rezultate bez sumnje. Iz iskustva od prijatelja znam da mnogi od umora zbog posla i napora koji briga o detetu nosi samo puste detetu crtani i ostave ga dnevno po par sati ispred ekrana jer tako dobiju više vremena za sebe, do 4-5 godine ne bi trebalo uopšte da gledaju crtane po mom mišljenju već tek kad dostignu određenu zrelost oko 5-6 godine. Najbolje što vi kad dete ne navučete na crtane on nauči da priča sa ljudima, da se igra sam ili sa drugom decom i uopšte ih ni ne traži.
     (Marko, 3. februar 2020 15:40)

    # Link komentara

  12. to je generacija zvezdane dece
     (Srbin, 3. februar 2020 15:17)

    # Link komentara

  13. Koji drama queen lik, ajde molim te naucice valjda do punoletstva da govore, rodjak 6-oro dece od 3 do 15 ,svi telefone i tablete koristili, pricaju ko sva druga deca ,zdravi pravi normalni,plus telefoni ne zrace ni bliu kao nekad,nemaju danas roditelji vremena kao pre 100 godina a svakako ce deca biti na youtube po ceo dan pre ili kasnije ,bitno je sto vise prirode i otvorenog a u kuci svi visimo ili tv ili telefon ili komp ili tablet , da podsetim 2020 je godina, buducnost stigla ,kakva je takva je nasa je:)
    (Marko, 3. februar 2020 15:09)

    # Link komentara

  14. Ovo je sve individualno..imam na desetine primera iz perioda kada mobilni telefoni nisu ni postojali,a neki cak ni tv nisu imali..pa deca nisu pricala ni do svoje 3/4 godine. Ima dece koja do 3 god nisu ni rec rekla,mrmljala,itd..a danas ne mozes da ih zaustavis..naravno ima i preterivanja i to treba spreciti.
    (Nesa, 3. februar 2020 15:06)

    # Link komentara

  15. Ovaj tekst je objavljen u 12.30-poucan, ali niko se nije oglasio komentarom evo do 15.00 časova. I to nešto govori, šteta!
     (m, 3. februar 2020 15:04)

    # Link komentara

  16. A sta cemo s tim sto je sve vise dece koja osnovnu skolu zavrse nepismena? Ima li odgovornosti medju nastavnicima? Kako neko ko pise ‘hoce mo’ i mesa je l’ i jer uopste zaradi bilo koju ocenu vecu od jedinice?
    (rekt, 3. februar 2020 14:38)

    # Link komentara