1. I eta s tim, nasilke. je normalan i zdrav deo odrasatanja, ako nije dugotrajno sadističko maltretiranje, mlad čovek mora da nauči da se nosi sa takvim stvarima, jer ij je život pun, ne odgajajmo generacije osetljivih cvetaka i kukabica, učite decu da uzvrate onako kako mogu i kada mogu, najbolje duplo. I učite ih kako.
     (EU Citizen, 25. novembar 2019 20:46)

    # Link komentara

  2. Moje dijete trpi nasilje u skoli... Ali nazalost imamo direktora koji je užas jedan... Tako da sve to zamaskira... I zrtve ispadnu krivci.... Molim Boga da njemu vrati da on bude bespomocan kao mi...
     (butragenjo, 20. novembar 2019 23:48)

    # Link komentara

  3. Imam skoro 50 godina. Rodjen sam u decembru, i zbog toga sam bio za glavu nizi od svojih vrsnjaka koji su rodjeni u prvoj polovini godine. stalno sam trpeo vrsnjacko nasilje. Mrzeo sam nepravdu. Onda sam u srednjoj skoli poceo da treniram borilacke sportove. Posle par godina, ne samo da sam porastao, i razvio se, vec sam bio mnogo jaci od tih istih siledjija koji su me tukli i maltretirali. U cemu je poenta. Daj te decu na bilo koji sport, ne mora da bude borilacki. Sport razvija pored zdravog tela i zdrav duh. Dete postaje sigurnije u sebe. A kada to jednom ostvari, zauvek ce ostati njegovo.
    (Bob, 20. novembar 2019 09:12)

    # Link komentara

  4. Problem je velik a sada je jos i veci! Zbog ne regulisanog zakona sada su raspustena banda. Svasta sam cuo, a imam i ja decu. Ako je resenje da decu ucim kako da nekom polomi ruku ili rebra ako ih gnjavi, mislim da nije resenje. Vec je najbolje resenje sto je i dokazano u nasem narodu kako preko noci promene svoje misljenje ka boljem kad naplatis masnu novcanu kaznu roditeljima. Znaci kamere i masne novcane kazne i resicemo problem kao Engleska problem navijaca.
    (Miki, 20. novembar 2019 00:52)

    # Link komentara

  5. Nasilja je UVEK bilo jer se okretala glava i nikakvih reperskusija nije bilo.

    Nasilnici su jos kao deca birali lake zrtve, slabije od sebe.
    U nasem razredu smo imali devojcicu koja j eimali neke proble u razvoju, stalno se nalazila na meti i niko od nastavnika nije uradio nista iako smo mi kao djaci reagovali.
    Sto se decaka tice, uvek su birali slabije i one za koje su znali da "nemaju nikoga" ko ce da stane u njihovu odbranu.
    Jedno je da se dete nauci da se izbori za sebe u nekoj sredini, a drugo je da nauci da je bespomocno i da nista ne vredi ako reaguje jer je nasilnik uvek jaci zbog nakaradno postavljenog sistema.
    To se zove "naucena bespomocnost" i kasnije je prisutan i i drugims ferama zivota.
    Nazalost deca je najcesce prvo nauce kod kuce, kada gledaju nasilje, uglavnom oca, nad majkom i decom, koje i sami trpe.
    (Anja, 19. novembar 2019 20:10)

    # Link komentara

  6. Nasilje nad vrsnjacima nije sad izrazenije nego pre. Deca su sad i tupavija i manje agresivna. Problem je sto je sad sve nasilje, zbog cega su deca opet sve tupavija.
     (QA, 19. novembar 2019 16:44)

    # Link komentara

  7. Istina je negde izmedju. Decu treba zastiti od preteranog vrsnjackog nasilja, ali sa druge strane treba i da nauce da se izbore za svoje mesto u drustvenoj sredini. A naravno da ce svako drustvo, ulljucujuci odeljenje u skoli, imati neku svoju hijerarhiju.

    Ako u skoli nauce da ce sve probleme da im neko drugi resava, neka im je bog u pomoci posle tokom "pravog" zivota.
    (Marko, 19. novembar 2019 16:32)

    # Link komentara

  8. To se kod nas zove "kaljenje", ili očvršćavanje, ne trebaju nam pekmezi!!!
    (autosovinista, 19. novembar 2019 13:26)

    # Link komentara