1. @Dule

    Čak i te bolesti za koje pominješ da nastaju zbog previše šećera ne nastaju tako. Ne možeš dobiti dijabetes od šećera, pa ne znam koliko da ga jedeš. Od masti itekako možeš. Možeš od potpuno zdravog čoveka da napraviš dijabetičara ako mu ubrizgaš dovoljno masnoće (pitaj nekog lekara da ti objasni ovo). Masnoća je ta koja zapuši receptore za insulin pa nastane insulinska rezistencija. Problem nije šećer (iako nije zdrav), problem je zasićena masnoća.
    (Sloba, 9. novembar 2019 18:38)

    # Link komentara

  2. Masna hrana povećava izlučivanje žuči a samim tim i rizik od premeštanja kamenčića iz žučne kese u žučne puteve...
    (Peca, 12. jul 2019 23:46) # Link komentara

    Pa onda izgleda logicno da ako jedete puno masne hrane u svakodnevnoj dijeti smanjujete mogucnost nastanka kamencica u zuci, pa samim tim i pankreasa. Cini se da je problem kod ljudi kojima se ishrana ne zasniva u velikoj meri na masti, pa u nekom periodu preteraju sa masnom hranom.
    (Vlada, 14. jul 2019 00:44)

    # Link komentara

  3. Masna hrana povećava izlučivanje žuči a samim tim i rizik od premeštanja kamenčića iz žučne kese u žučne puteve, gde nastaje opstrukcija i zbog toga pankreatitis, tako da je kolega lepo sve objasnio. Metoda za lečenje pankretitisa ne postoji, odnosno nije efikasna, leči se simptomatski, hirurgija ne pomaže u nekoj velikoj meri, ERCP pomaže samo ako je kamen uzrok i ako nema nekroze.
    (Peca, 12. jul 2019 23:46)

    # Link komentara

  4. Divan čovek, nekorumpiran i veliki stručnjak. No lečenje pankreatitisa je ovde na zapadu 99% u rukama gastroenterologa. A mi adekvatan ERCP kadar u Srbiji nemamo, a mogli bi da ga stvorimo brzo, ali je problem u tome što se za akcesorijuse nema para i što nam rendgen aparati zrače kao da su iz Černobila. Ukratko, duplo golo, a i svakako potrebne su korenite društvene promene da bi u medicini krenulo na bolje. Te krupne promene će iskoreniti i korupciju u zdravstvu. Tek onda imaće smisla živeti i raditi u Srbiji za manji standard nego na zapadu, zarad svoje otadžbine.
    (Nemanja, 12. jul 2019 22:52)

    # Link komentara

  5. Ta “nova” metoda lečenja je poznata za gastroenterologe i hirurge, ali je za jednog endokrinologa stvarno nova
    (Lala, 12. jul 2019 20:59)

    # Link komentara

  6. Masna hrana? Insulin transportuje glikogen a ugh imaju drasticno visi glikemijski indeks nego masti. Kompletan tekst gubi kredibilnost ako se prica o mastima gura nasilno u oboljenja koja su direktno vezana za prekomeran unos secera.
     (Dule, 12. jul 2019 17:00)

    # Link komentara

  7. Svaka čast!
     (elveon, 12. jul 2019 16:43)

    # Link komentara