Ove tri namirnice pogoršavaju simptome anksioznosti

Mnoga istraživanja dosad su pokazala da ono što jedemo može i te kako uticati na naše celokupno raspoloženje. Isto tako, dijetetičari smatraju da konzumacija određene hrane može uzrokovati dodatni porast duhovne tegobe, odnosno anksioznosti kod ljudi.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/HENRY LIN
Foto: EPA-EFE/HENRY LIN

Iako je sasvim normalno da se povremeno osećamo loše, naročito ako prolazimo kroz određeno izazovno razdoblje u životu, studije su pokazale da konzumacija određene hrane, ali i pića može uzrokovati porast nivoa anksioznosti. Ako želimo da izbegnemo taj osećaj, dijetetičari savetuju da bi trebalo da izbegavamo ove tri namirnice ili njihovu konzumaciju barem da svedemo na minimum.

Kafa

Iako nam jutarnja kafa može dati potrebnu energiju za dan koji nas čeka, dijetetičari upozoravaju da vrlo lako može podstaći psihičku nelagodu jer je kofein stimulans. Naime, konzumacija kofeina neretko doprinosi osećaju teskobe i depresije, ali takođe remeti i kvalitet sna, što utiče na naše raspoloženje.

Prerađena hrana

Iako nam se određena prerađena hrana poput grickalica, brze hrane, kolača i gaziranih pića može činiti kao odličan izbor kada se osećamo potišteno, ove namirnice zapravo mogu uništiti naše raspoloženje. Kako objašnjava dijetetičarka Megan Hilbert, ova hrana podstiče upalu i često joj nedostaju vlakna i druge nutritivne vrednosti za koje se pokazalo da pozitivno utiču na zdravlje mozga.

Alkohol

Iako odlazak na piće s prijateljima nakon posla može biti dobar način za opuštanje, previše alkoholnih pića može poremetiti hemikalije u mozgu koje su važne za dobro mentalno zdravlje, a to, između ostaloga, takođe pogoršava simptome anksioznosti, objašnjavaju dijetetičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu