Pet namirnica može da nadoknadi vitamin koji telo ne proizvodi

Vitamin E je vitamin rastvorljiv u mastima koji se nalazi u mnogim namirnicama, mastima i uljima. Takođe je i antioksidant, supstanca koja može da spreči oštećenje ćelija i pruža zaštitu od ozbiljnih bolesti, uključujući srčana oboljenja i rak.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Antonina Vlasova
Foto:Shutterstock/Antonina Vlasova

Telo ne može da proizvede ovaj vitamin, pa je neophodno da ga nadoknađujemo kroz ishranu. Najčešćih pet namirnica koje u sebi sadrže vitamin E:

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici, oni su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Semenke

Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu