Muči vas gorušica? Ovu hranu treba da izbegavate u širokom luku

Nakon što je nedavno objavljeno da gorušica povećava rizik od raka jednjaka, porastao je interes javnosti za prevenciju neugodnog osećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumacije određene hrane.

Izvor: B92, index.hr
Podeli
Foto: Shutterstock/DimaBerlin
Foto: Shutterstock/DimaBerlin

Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo popis najčešćih okidača.

Začinjena hrana

Ako volite da jedete začinjeno, dva puta razmislite pre nego što sledeći put izaberete ovakvu hranu. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može iritirati sluznicu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući gorušicu.

Pikantne začine zaminite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, timijan, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno ne za srce. Hrana as visokim procentom masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu da olabavie sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želudačne kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, narandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udeo limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj žarenja u grudima.

Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentriramo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačne sekrecije i opustiti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak.

Ako se borite sa gorušicom, pokušajte da smanjite unos kafe i odaberite napitke sa niskim sadržajem kofeina kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda sa prirodnim ukusom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 26 idi na stranu