Vrsta sočiva koja ima najviše magnezijuma i proteina, a ljudi je najmanje jedu

Kao i druge vrste, i ovu mahunarku odlikuje visoka koncentracija vrednih hranljivih materija, ali ono što je izdvaja od drugih je to što se relativno brzo priprema, pa je ne treba potapati pre kuvanja.

Izvor: Živim.hr
Podeli
Foto:Shutterstock/Pixel-Shot
Foto:Shutterstock/Pixel-Shot

Jedna od najatraktivnijih vrsta je crno sočivo ili beluga, koja se u ishrani koristi nešto ređe od ostalih vrsta. Zagovornici zdrave hrane ga i dalje nazivaju vegetarijanskim kavijarom upravo zato što nije često na trpezi, ali ga odlikuje puna tekstura.

Zbog brzine pripreme, od crnog sočiva se može pripremiti vrlo jednostavan obrok – kuva se 20 do 30 minuta. Iako je zbog svoje nutritivne vrednosti i očuvanja zdravlja poželjna namirnica u svako doba godine, posebno je pogodna tokom letnjih meseci kada se koristi u pripremi svežih, hladnih salata, odlično se kombinuje sa svežim i gorkim povrćem, belim lukom.

Zahvaljujući crnoj boji, koja ostaje postojana i nakon kuvanja, koristi se i za pravljenje atraktivnog crnog namaza, kao dodatak jelima, za pripremu variva i za gratiniranje jela i ukrasa.

Štiti telo

Beluga sočivo se odlikuje visokim nivoom rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, ne sadrži zasićene masti ili štetni holesterol. Rastvorljiva vlakna pomažu u smanjenju lošeg holesterola i štite telo od srčanih bolesti i moždanog udara. Nerastvorljiva dijetalna vlakna u sočivu olakšavaju varenje, sprečavaju zatvor i druge probavne smetnje kao što su sindrom iritabilnog creva i divertikuloza, a takođe smanjuju rizik od raka debelog creva.

Takođe sadrži polifenolne hranljive materije koje ćelijskim strukturama pružaju snažnu zaštitu od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima. Beluga je bogat izvor vitamina i minerala, odličan izvor tiamina, fosfora, gvožđa i cinka i folata, koji smanjuju nivoe homocisteina, ozbiljnog faktora rizika za srčana oboljenja.

Među mineralima u ovoj mahunarki izdvaja se i magnezijum koji čuva zdravlje, a poznato je da je nizak nivo magnezijuma u ​​direktnoj vezi sa srčanim oboljenjima. Pored toga, magnezijum reguliše rad srca i kontrakciju mišića, štiti nerve, održava zdravlje prostate i utiče na pravilno funkcionisanje štitne žlezde.

Izuzetno bogat proteinima

Od svih mahunarki i orašastih plodova, sočivo je visoko na skali proteina.

Čak 26 odsto kalorija dobijenih iz sočiva se pripisuje proteinima, što ga čini idealnom hranom za sve koji ne jedu meso. Uz sve svoje karakteristike, pozitivno utiče na zdravlje, razvoj mišićnog tkiva, a sa malo kalorija obezbeđuje sitost i jedna je od namirnica koja se neizostavno treba naći na tanjiru svakoga ko brine o sebi i svom zdravlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu