5 zdravstvenih prednosti konzumiranja mandarina

Mandarine nisu samo ukusne, već sadrže i mnoge hranljive materije i vitamine koji mogu da pomognu u sprečavanju bolesti. Mandarine bi uvek trebalo da imaju mesto na vašoj listi za kupovinu.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto:Shutterstock/Fotoluminate LLC
Foto:Shutterstock/Fotoluminate LLC

Ovo su zdravstvene prednosti mandarina.

Pun antioksidansa - Ove male narandže imaju više od četvrtine preporučene doze vitamina C po šolji. Takođe, imaju antioksidanse poput beta-karotena, luteina i zeaksantina. Ovi karotenoidi pomažu u očuvanju očiju i kože zdravima.

Pomaže u regulisanju težine - Plodovi mandarine puni su vlakana. Vlakna vam omogućavaju da se duže osećate sito i održavaju vaš sistem za varenje u pokretu. Ovo će vam pomoći u održavanju zdrave telesne težine.

Zdrave kosti - Magnezijum, kalcijum i fosfor koji se nalaze u mandarinama doprinose zdravlju kostiju. Puna šolja daje vam porciju tri minerala.

Reguliše krvni pritisak - Redovno konzumiranje mandarina možeda vam pomogne u kontroli krvnog pritiska. Vlakna, kalijum i antioksidansi u plodovima održavaju nesmetan protok krvi i održavaju nizak krvni pritisak.

Promoviše dobar holesterol - Vrsta vlakana u mandarinama i pektin sprečava apsorpciju lošeg holesterola u crevima. Na taj način dobar holesterol koji jedete ima više šanse da zasija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu