Koja su to najnezdravija pića na svetu?

Većina nas je odrasla na gaziranim pićima koja su bila glavna u vreme svakog obroka ili slavlja. Danas se roditelji odećaju krivim ako deci ponude takve napitke.

Izvor: Poslovni.hr
Podeli
Foto:EPA/ Karl-Josef Hildenbrand
Foto:EPA/ Karl-Josef Hildenbrand

Pročitajte još:

Dva kefira od 200 grama dnevno i organizam menja kurs

Problem sa erekcijom rešava jedna šolja čaja

Slatka i gazirana pića su postala než​e​ljen gost na stolu, pa se danas i puno manje piju, i potrošnja istih se iz godine u godinu smanjuje. Ovo je spisak najnezdravijih pića:

Čokoladno mleko

Osim ako ga ne konzumirate odmah nakon intenzivnog treninga, imajte na umu da se ne radi o napitku koji je potpuno bezazlen – jedna bočica ovog napitka sadrži oko 21 gram šećera + plus pojačivače ukusa.

Sok od brusnice

Znate li da ovo voće ima jako malo kalorija i da je neopisivo zdravo? Pa kako se tako nešto može pretvoriti u nešto nezdravo? Upravo zbog gorkog ukusa soka bru​snice, proizvođači dodaju puno šećera kako bi nastao sok.

Napici od narandže

Baš kao što postoji lažni sir, sok od narandže često nije ono što očekujete – radi se o mešavini vode i gustog slatkog sirupa i malo koncentrata pravog soka, ulja i ostalih hemikalija. Jasno je da zdravstvenih dobrobiti u ovom sirupu nema.

Sok od paradajza

Paradajz može da bude voće bogato antioksidansima, ali bilo kakve dobrobiti ovog napitka se gube nakon što se on flašira. Kako se želi da paradajz postane aromatičan napitak, proizvođači dodaju natrijum, pa se pretpostavlja da u jednoj šoljici takvog soka u sebe unesete 30 odsto dnevne preporučene doze natrijuma.

Velika šoljica kafe

Dok šoljica ili dve kafe imaju benefite po zdravlje, razmislite ako vam je prvi napitak ujutro šoljica od 2 dcl, puna ovog napitka jer, prema rečima stručnjaka, kosti od toga su slabe. Odrasla osoba bi trebala da unese oko 400 ml kafe u danu, a sve više od toga može da uzrokuje razvoj osteoporoze.

Flaširana voda

Problem je u poznatom "kriminalcu" BPA (bisfenola A), hemijske komponente, koja oponaša hormone i nalazi se u puno plastičnih predmeta. Prema pisanju nekih studija, ova hemikalija može da utiče na razvoj raka i plodnost.

Kafa u limenkama

Da istaknemo oćigledno: Pre kupovine bilo kojeg proizvoda, pročitajte šta piše na nalepnici. U slučaju kafe u limenci, mnogi proizvođači će dodati puno šećera i mleka kako bi napitak bio ukusniji, piše Ordinacija.

Voda sa vitaminima

Iako na njima piše voda, jedna flaša ovog pića sadrži oko 120 kalorija, a svaka od njih dolazi od šećera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu