Koliko soli dnevno je dovoljno?

So sadrži oko 60 odsto hlorida i 40 odsto natrijuma. Većina neprerađene hrane, poput povrća, voća, oraha i mesa i mleka ne sadrži natrijum. So koju mi jedemo pomaže kod stezanja i opuštanja mišića, utiče na nerve i balansira minerale koji su u organizmu.

Izvor: Avaz.ba
Podeli
Foto: Depositphotos/ Dream79
Foto: Depositphotos/ Dream79

So je bitan dio svakodnevne ishrane.

Zanimljive činjenice o soli koje možda niste čuli

Potrebna nam je da bismo mogli normalno da funkcionišemo. Zbog toga je Svetska zdravstvena organizacija kao preporuku za dnevnu potrebu kod zdravih odraslih osoba preporučila malu kašičicu, odnosno pet grama soli u kojoj je sadržano dva grama natrijuma.

Međutim, bitno je naglasiti da su potrebe, kao i za svakim drugim i za ovim nutrijentom, individualne i znatno odstupaju u zavisnosti od niza faktora: podneblja, godišnjeg doba, zdravstvenog stanja, stila života i nivoa telesne aktivnosti.

Osećate nadutost je jedan od uobičajenih simptoma, kratkotrajnih, nakon što ste konzumirali puno soli. Ona pomaže kod zadržavanja vode, pa će se tako nakupiti u većoj količini.

Hrana ne mora da ima jako slan ukus da bi bila puna natrijuma. Sendviči, pica, peciva i supe iz kesice mogu da budu podmukli izvor soli.

Povišen pritisak

Puno je razloga zašto možeteda imate visoki krvni pritisak, a jedan od njih je i so. Promene u pritisku se događaju putem bubrega, a previše soli će onemogućiti pravilno izlučivanje tečnosti koja je organizmu potrebna. Rezultat je povišenje krvnog pritiska. Jaka žeđ

Otečeno lice, ovaj simptom se može javiti zbog previše soli u organizmu, a najčešće na licu, rukama, stopalima i zglobovima. Ako ste primetili takve promene, razmislite o tome koliko soli jedete. Ako ste u zadnje vreme jako žedni, to može da bude znak da unosite previše soli.Kada se to dogodi, telo postaje dehidrirano. Kilogrami se nakupljaju

Kada se voda zadržava u organizmu, moguće je dobiti višak kilograma. Ako se to dogodi u jako kratkom roku, moguće je da je razlog previše soli i trebali bi da obratite pažnju šta unosite u sebe, uradite nešto kako biste smanjili unos soli.

Takođe, ako jedete previše soli pre spavanja, to može da dovede do toga da imate probleme da zaspite ili se često tokom noći budite. Nakon svega ovog sledi neispavanost, glavobolja, mrzovolja narednog dana.

Kada je u krvi previše soli, voda se nakuplja u ćelijama kako bi je razredila. Rezultat može da bude osećaj slabosti ili, ako previše soli kod vas uzrokuje dehidraciju, stomak će to osetiti.

Može doći do zatvora, ali se može javiti i dijareja, grčevi. Smanjite unos soli i pijte što više vode kako biste olakšali organizmu da je izbaci napolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 10 idi na stranu