Stručnjaci upozoravaju na hranu iz mikrotalasne

Ako ste hranu držali u dubokom zamrzivaču nekoliko nedelja - ili možda čak i nekoliko meseci - možda je vreme da te ostatke podgrejete i ponovo uživate u njima. Ali ako idete od zamrzivača do mikrotalasne, postoji jedan uobičajeni savet koji još uvek važi za bezbednost hrane: pravilno odmrzavanje.

Izvor: Eat This Not That
Podeli
Foto:Shutterstock/Andrey_Popov
Foto:Shutterstock/Andrey_Popov

Pročitajte još:

Jogurt vs. kiselo mleko VIDEO

Da li bi trebalo da se zabrinemo zbog konzumiranja hrane sa roštilja?

Bolje "kisela faca", nego šećer u limunadi

Najsigurniji način je stavljanje ostataka u frižider, obično na najmanje 24 sata po kilogramu hrane, kaže Janilin Hutčings, sertifikovani stručnjak za bezbednost hrane i naučnica za hranu u "StateFoodSafety" (sertifikovani program obuke za ugostiteljsku industriju).

Takođe možete odmrznuti u mlakoj vodi, a ova metoda traje oko 20 do 30 minuta po kilogramu hrane, kaže ona. Najveći savet ovde je da vodite računa da voda ostane sve vreme ispod 41 stepeni Celzijusa.

U žurbi? Koristite postavku "odmrzavanje" na vašoj mikrotalasnoj, dodaje ona. Mnoge mikrotalasne pećnice vam omogućavaju odmrzavanje na osnovu vrste hrane koju odmrzavate, poput mesa, i možete uneti približnu težinu.

To je mnogo bolja opcija od pokušaja kuvanja ostataka u mikrotalasnoj pećnici direktno iz zamrznutog stanja.

Takođe možete da odmrznete kuvanjem, ali samo ako je hrana u manjim komadima, tako da se može brzo zagrejati, kaže Hutčings. To uključuje mleveno ili seckano meso.

Ako idete u drugom smeru da ostatke pripremite za kasnije skladištenje i zagrevanje, najveći savet je da ih odmah stavite u frižider ili zamrzivač.

Uobičajena zabluda je da će sve bakterije nastale puštanjem hrane da stoji na sobnoj temperaturi biti ubijene smrzavanjem, kaže dr. Felicija Vu, profesorka bezbednosti hrane, toksikologije i procene rizika na Državnom univerzitetu u Mičigenu.

To bi bilo olakšanje da je to istina, ali nažalost, nije tako.

"Mnogi mikrobi koji se prenose hranom, mogu da podnesu zamrzavanje i predstavljaju problem kasnije nakon odmrzavanja, a to se dodatno pogoršava ako sehrane ne skuva dobro", kaže Vu.

U pogledu podgrevanja u mikrotalasnoj pećnici, još uvek postoje kontroverze oko toga da li možete da koristite plastiku. To je zato što istraživanja sugerišu da će se mnoge vrste plastike lagano razgraditi kada se zagreju, što dovodi do ispuštanja hemikalija u vašu hranu.

Najveća briga bila je zbog bisfenola A (BPA), zbog čega je mnoštvo plastika danas označeno kao BPA.

Ipak, neka istraživanja pokazuju da čak i plastika bez BPA može predstavljati rizik za stavljanje u mikrotalasnu pećnicu, i zato FDA (Food and Drug Administration) predlaže izbegavanje upotrebe plastike u mikrotalasnoj, sa izuzetkom posuda koje su posebno označene kao bezbedne za upotrebu u mikrotalasnoj pećnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu