Evo koliko vode treba svakodnevno da unosite u organizam

Šta se dešava kada trenirate visokim intenzitetom, na visokim temperaturama, da li se unos tečnosti povećava, kako se rehidrirati nakon treninga, da li ispijanje hladnije vode može ubrzati mršavljenje?

Izvor: B92
Podeli
Foto:depositphotos/pressmaster
Foto:depositphotos/pressmaster

Osoba koja ima masu tela 75 kg u svom sastavu ima oko 45 l vode, što znači da oko 2/3 čovekove težine otpada na vodu. U mišiću je voda zastupljena sa 75 odsto, u moždanom tkivu oko 80 odsto u masnom oko 10 odsto.. Veća količina vode je unutar ćelija, a oko 1/4 je vanćelijska voda.

Ako pogledamo prošlogodišnje istraživanje o konzumiranju vode, odnosno tečnosti generalno u celom svetu, možemo zaključiti da nemački građani unose najviše tečnosti u Evropi i to 2446 ml, dok su na svetu najbolje hidrirani u Indoneziji sa 2765 ml. Sa druge strane najmanji unos tečnosti u Evropi imaju Francuzi sa 1570 ml, dok su ubedljivo najlošije hidrirani građani Kine sa svega 1332 ml tečnosti dnevno. Voda u Srbiji nije stvar prestiža, nije skupa i nedostupna i zato svako mora biti odgovoran prema sebi i svom zdravlju i piti neophodnu količinu tečnosti a to je oko 2600 ml dnevno.

Unos tečnosti kod rekreativaca mora biti konstantan, pre treninga, za vreme treninga i nakon treninga. Ako se pre treninga ne uzme dovoljna količina tečnosti, taj deficit se više ne može nadoknaditi, pogotovo ne konzumiranjem veće količine u toku treninga. Suština je da telo konstantno ima dovoljnu količinu vode.

Treninzi rekreativaca uglavnom traju od 60 minuta do 90 minuta, da bi telo bilo adekvatno hidrirano u toku treninga potrebno je popiti od 560 ml - 1830 ml, što zavisi od intenziteta aktivnosti. Tu količinu treba piti u određenim vremenskim razmacima, a ne odjednom. Vodu treba piti i ukoliko ne osetite žeđ, najbolje je na svakih 10 minuta uzeti po par gutljaja, time sigurno nećete dospeti u fazu dehidracije i bićete sigurni da ste uzeli dovoljno tečnosti.

Rehidracija je faza obnavljanja tečnosti, veoma bitna faza u kojoj zahvaljujući vodi ili nekom drugom piću za rehidraciju potpomažemo:

1. nadoknadu izgubljene tečnosti

2. nadoknadu izgubljenih ključnih elektrolita (Na, K)

3. obnovu rezervi ugljenih hidrata u mišićima (glikogen).

Temperatura vode koja se preporučuje za korišćenje je od +4C do +10C i leti a i zimi. Ukoliko imate za cilj redukciju telesnih masti, znajte da konzumiranje hladnije vode pola sata pre obroka može ubrzati vaš metabolizam, ta voda ne sme biti hladnija od +4C. Ubrzavanje metabolizma se ostvaruje usled povećane aktivnosti simpatikusa i utroška energije potrebne za zagrevanje vode u digestivnom traktu, na dnevnom nivou to je oko 100 kcal, što svakako nije zanemarljivo ako gledate ukupnu godišnju potrošnju.

Bendžamin Frenklin je rekao: ''Tek kada je bunar prazan, shvatimo koliko nam je voda važna.“

Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja

www.licnitrener.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu