Kako da se rešimo viška kilograma posle karantina? VIDEO

Mnogi od nas jedva čekaju da se vratimo normalnim tokovima života - a to podrazumeva slobodno kretanje, vežbanje na otvorenom, ali i zdraviju ishranu. Kako se izboriti s viškom kilograma koji će mnogi od nas imati kao rezultat karantina?

Izvor: B92
Podeli
Foto: printscreen, Prva TV
Foto: printscreen, Prva TV

"Iza nas je period izolacije. U tom trenutku straha, stresa i problema, ljudi najčešće pribegavaju lošijim navikama.Ono što je najdostupnije, jeste hrana. Hrana koja je slatka podiže hormon sreće", objašnjava za 150 minuta Prve TV nutricionista Ana Petrović.

"U isto vreme da smršamo zdravo i da jedemo nezdrave namirnice koje volimo - to nije moguće", kaže ona.

Međutim, rešenje nije ni u izgladnjivanju, jer će to dovesti do stresa za organizam, ali i do pada imuniteta.

Pravilni obroci i dovoljno hidriranja

"Hidriranje je, naravno, prvo dovoljan unos vode. Zatim, da ujutru na prazan stomak imate svoj detoks koji će ubrzati metabolizam. To može da bude aronija, sok od celera, zeleni čaj, zavisi... individualno je za svakoga ko će šta da uzima", kaže Petrovićeva.

Svako bi trebalo da primeti šta mu prija, i uputstvo ne može biti isto za sve. Kada skinete kilažu, to nije dovoljno, detoks bi trebalo da postane rutina i da se menja na dve nedelje. Bitno je da je u pitanju zdrava namirnica.

"Zatim je bitno da nemamo krizu i da smanjimo pojačani apetit. U prvih sedam dana dijete i oči su nam gladne. Može da se popije čaj od nane, jer nana smanjuje apetit, i da se uzima cimet", objasnila je.

Šta za doručak, ručak, večeru

Kako kaže Petrovićeva, bitno je da se dovoljno doručkuje, odnosno da doručak bude obilan. Nije bitno kada, niko ne može da ima ograničeno vreme kada mu je doručak.

"Užina bi trebalo da bude ispunjena vlaknima, i to bi bilo idealno da bude voće. Ručak je najobilniji obrok, predlažem da to bude kuvano u svakoj situaciji", nastavila je.

Večera bi trebalo da nam bude lagana. Na primer, bela riba ili kiselo mleko sa semenkama čije ili lana. Seme će da stvori veći osećaj sitosti u želucu, smatra nutricionista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu